Zeilen in Turnhout? Ja, dat kan! In het natuurgebied "De Melle" kun je naar hartelust de surf- en zeilsport beoefenen.

Onder de vlag van de Vlaamse Yachting Federatie en Sport Vlaanderen, proberen we een laagdrempelige sportclub te zijn die openstaat voor elke enthousiasteling die wil leren zeilen, zijn eigen technieken wil perfectioneren of zijn zeilkennis wil overdragen op anderen.

Meer dan 120 gezinnen zijn momenteel aangesloten bij onze club. De Vlaamse Vereniging voor Watersport te Turnhout is een dynamische watersportvereniging, met een heuse historiek sinds 1972.

Voor hen die watersportkriebels voelen en die de eerste stap naar het "onbekende" willen zetten, voorziet VVW Turnhout jaarlijkse diverse mogelijkheden.

Elk jaar worden een vijfentwintigtal cursussen ingericht waar meer dan 160 personen per seizoen kennismaken met de sport. Reeds vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelf proeven van de watersport in een aangepast bootje : een "Optimist". Zij kunnen zich uitleven als kapitein van hun eigen boot onder deskundige begeleiding. Een unieke ervaring voor deze jeugdigen; baas in eigen boot. De 12- en 13-jarigen kunnen doorgroeien naar de iets grotere zeilboot van het type RS Tera. Vanaf 14 jaar kan je terecht in de "Splash", een sportieve éénpersoons jeugdboot of kom je terecht in de grotere "420-klasse", waar je met z'n tweeën op één boot zeilt. De basis leren ze in de initiatie graad, de verfijning volgt in de gevorderde graden. Surfen kan vanaf 12 jaar.

De opleidingen worden gegeven door gediplomeerde lesgevers. Hierdoor kunnen Sport Vlaanderen-erkende diploma's afgeleverd worden. Door het uitgebreide ledenaantal komen bijna alle lesgevers uit eigen rangen, wat de hechte band met de streek alleen maar versterkt.

Wat vroeger startte met enkele Optimisten en twee 420-klasse-boten voor de +14-jarigen is nu uitgegroeid tot een vloot van 18 Optimisten, 8 RS Tera's, 9 Splashes en 5 boten uit de 420-klasse en 6 surfplanken.

Wil je vooraleer lid te worden of een cursus te volgen eerst eens van dichtbij kennismaken met wat zeilen of surfen is ? Kom dan vrijblijvend kennismaken tijdens één van de opendeurdagen van onze club.

Elke eerste zondag van de maand wordt er wedstrijd gezeild tussen de leden. In september of oktober wordt er een manche van Q-Cup gevaren.

Een actieve jeugdwerking vindt plaats, meestal de 2de en 4de zondag van de maand, tussen april en oktober. De jeugd wordt er, onder begeleiding, op een speelse, ongedwongen manier geoefend.

Naast sportiviteit is er ook veel ruimte voor gezelligheid, genieten in de zon, met een drankje, aan het water, in een ontspannen en levendige sfeer. Wij zijn de gezelligste surf- en zeilclub! U bent steeds welkom ...