Er zijn geen E-sporttrainers, en toch ... . 

Hoe zou jij deze zin aanvullen?

Deze vraag stelde ik mijzelf nadat we gisteren vanuit de Kempense Korfbalacademie het 1ste E-sport tornooi organiseerden. 

Sinds ongeveer 2019 stel ik de vraag aan verantwoordelijken van sportclubs hier in de Kempen of zij interesse hebben om een E-sport tornooi te organiseren. Omdat gamen tot de cultuur van jongeren behoort. En om de kans te grijpen als club om te laten merken dat wij meegaan met de tijd, niet alleen met woorden maar ook met daden. En uiteraard om jongeren plezier te laten beleven.
Daarom was ik verheugd om te merken dat Jarne, stagiair bij de Kempense Sportacademies in 2019-2020, met 3 medestudenten een start-up oprichtten om E-sport tot in de lokale sportverenigingen te brengen. Jammer genoeg werd na enkele maanden besloten om het initiatief stop te zetten. 
Na de coronapandemie was één van de voorzitters van een club betrokken bij de Kempense Voetbalacademie, enthousiast om een try-out te organiseren. Uiteindelijk bleek er geen tijd te zijn omwille van de drukke dagelijkse bezigheden.
Dan maar zelf aan de slag. In het kader van het project 'We are open', waarbij sportclubs hun deuren letterlijk en figuurlijk in de breedst mogelijke zin open zetten, nam ik een 1ste E-sport initiatief op in een subsidiedossier 'bovenlokale projecten' bij Sport Vlaanderen. Het dossier werd goedgekeurd. Mooie vooruitzichten dus. 

Op zaterdag 26 augustus 2023, een dag om nooit te vergeten, ging het 1ste E-sport Tornooi door als onderdeel van 'Korfbaldag Kempen'. Na 6 edities 'dag van de samenwerking' waarbij telkens één van onze Kempense clubs in beurtrol de dag organiseerde en de andere clubs kwamen meedoen zetten we een volgende stap: we organiseren jaarlijks 1 activiteit waarbij alle Kempense korfbalclubs de krachten bundelen en een deel van de organisatie voor hun rekening nemen. Eerder deden we dit al in de periode 2012-2014 met de organisatie van de Korfbal Inspiration Days. 
2 jonge enthousiaste Nederlanders wilden de activiteit organiseren. (In België vonden we geen gelijkaardige organisatie) Na heel wat promotie via zoveel mogelijk 'jongerenkanalen' met o.a. influencers, schreven zich 5 teams in voor het tornooi, waarmee ook de 1ste E-sportcup kon worden gewonnen. Niet direct een succes. Clubmensen vertelden me dat jongeren tegenwoordig op het moment zelf beslissen om al dan niet mee te doen. Ik was bijzonder benieuwd. 
8 toestellen werden opgesteld. Korfballers konden na hun wedstrijden op het korfbalterrein vrij komen gamen, Mario Kart, in de kantine. En dan gebeurde iets dat ik niet verwachtte: de ganse namiddag zijn alle toestellen permanent bezet geweest. In het midden van de namiddag was er het tornooi met de uitreiking van de 1ste E-sport Cup. Het werd nog spannend want er was een gelijke stand voor plaats 1 en 2. Een extra game was nodig. Heel wat jongeren die geen lid zijn van de korfbalclub kwamen meedoen. We kunnen alleen maar heel blij zijn met dit onverwachte grote succes. 

Alle deelnemers waren heel gefocusd en heel actief. Het vaardigheidsniveau was zoals op het sportterrein zeer verscheiden. Het is een interessante waarneming dat deze jongeren geen trainer hebben die hen begeleidt. Er waren wel ouders. Sommigen keken, anderen deden mee. Grootouders stelden vragen over wat E-sport is. Jongeren leren zichzelf gamen. Zij oefenen, ze worden beter, ze willen wedstrijdjes spelen, ze leren door er veel mee bezig te zijn.  Er was geen agressie, er waren geen roepende ouders langs de zijlijn, er was geen enkele neiging om vals te spelen, ... .

Skaters, freerunners, ... doen het al vele jaren zonder trainer/coach. Do It Yourself. Oefenen, clipjes bekijken, leren van anderen. Op bezoek gaan in meerdere skateparken. 
Straatvoetballers hebben ook geen trainer/coach. Vele uren spelen zij voetbal. Er zijn geen trainingsuren, ze mogen doorgaan zo lang ze willen. Er is geen leerplan/stappenplan. In de gemeente Mol organiseert Samenlevingsopbow vrij voetballen in het bijzonder voor jongeren die omwille van diverse redenen drempels ervaren om lid van de lokale voetbalclub te worden. Jongeren voetballen er mee met kinderen. Samen organiseren ze en spelen ze. Soms organiseren jongeren zelf een tornooi voor elkaar: ze huren een terrein en beleven plezier. Ze bepalen zelf de regels. Dit lukt goed. 

Er zijn geen E-sporttrainers, en toch halen jongeren een goed spelniveau, zijn ze gemotiveerd, willen ze leren, zoeken ze zelf naar manieren om beter te worden, gaan ze challenges aan, ... . 

In juni 2023 publiceerde Sport Vlaanderen een standpuntbepaling betreffende E-sport en Exergaming. Dit brengt duidelijkheid. Daar kunnen we mee aan de slag. 

Zaterdag 26 augustus 2023 is een historische dag voor de Kempense Sportacademies. 

 

Jan Cuypers (27/08/2023)