2/03/2021 - De vele weken, maanden intussen, zonder gezellige ontmoetingen in The Vic of op en rond de Victory hockeyvelden: iedereen mist het enorm hard. Na de eerste lentekriebels vorige week, trachten we deze week jullie nieuwsgierigheid te kriebelen door opnieuw een échte BV, een Bijzondere Victoriaan aan u voor te stellen.

Stijn De Preter is de vrijwilliger achter de vele social media boodschappen over aanpassing, verstrenging, versoepeling, verandering. Maar Stijn betekent voor Victory nog veel meer dan dat alleen natuurlijk!


Wat motiveert jou om naast een druk gezinsleven en professionele activiteit een vrijwilligersfunctie op Victory op te nemen?

Als ouders hebben we ons altijd geëngageerd in de sportverenigingen waar onze kinderen actief waren. Hockey was voor mij onbekend, maar via Karen (nvdr echtgenote van Stijn), die in Zuid-Afrika gehockeyd heeft, is de sport in ons gezin gekomen. En toen Victory in 2017 op zoek was naar een vrijwilliger als coördinator communicatie, was de beslissing snel gemaakt. Met de hulp van vele medewerkers hebben we de clubcommunicatie naar alle stakeholders opgetrokken en zijn we actiever geworden op sociale media. Enkele hoogtepunten voor mij waren de erkenning van Victory door de Europese Hockeyfederatie als Club van het Jaar en het Cronos EK ParaHockey. We zijn intussen voor vele clubs ook op communicatiegebied de referentie geworden, en dat moedigt aan.

Het onderdeel arbitrage gaat vele jaren terug. Toen ik mijn studies niet langer kon combineren met handbal, heb ik heel wat jaren wedstrijden gefloten op nationaal niveau. Vele jaren later heb ik de draad (of beter het fluitje) weer opgepakt in de ploeg van mijn dochter Alexi (Dames 13) – beter om tijdens een wedstrijd zelf in beweging te blijven dan aan de kant te staan en zo het spel te leren kennen. Intussen fluit ik elk weekend (als er gespeeld wordt) mijn wedstrijden, heb ik het examen Club Umpire afgelegd en tracht ik arbitrage op Victory te coördineren, zowel administratief als op het veld. Dat betekent proberen om ouders actief te betrekken en jongeren aan te trekken om iets te doen aan het schandalig klein aantal nationale scheidsrechters op onze club. Bovendien is er op nationaal en internationaal niveau een groot tekort aan vrouwelijke scheidsen.

Uiteraard is er ook nog een leven buiten Victory. Wat doe je in het dagelijks leven?

Na 15 jaar in de journalistiek (o.a. in Zuid-Afrika) ben ik intussen 20 jaar communicatiemanager. Mijn huidige cliënt is het Electric Bus Systems programma bij De Lijn. Dit programma vergroent de volledige vloot van De Lijn naar elektrische en geavanceerde hybride bussen en legt de bijhorende infrastructuur aan, zoals bv laadinstallaties op stelplaatsen, ICT-oplossingen waarmee reizigers hun mobiliteit digitaal kunnen plannen, enzovoort.

We zijn thuis met zijn vijven (of zessen, als je Spark, onze border collie meetelt). Alexi studeert geneeskunde, haar tweelingbroer Clem industrieel ingenieur. Onze oudste Max zit in zijn eerste specialisatiejaar als arts. Karen is met haar opleiding in psychologie en public affairs actief als transformational coach.

Blijft er dan nog wel tijd over voor hobby’s?

Uiteraard. Eigenlijk ben ik een tennisser, en als het kan speel ik graag met de kinderen een dubbeltje. Daarnaast volg ik de actualiteit en gaan we graag wandelen met Spark.

Zelf ook vrijwilliger worden op Victory? Interesse om jouw arbitrage skills verder uit te bouwen tot club scheidsrechter of misschien zelfs tot nationaal scheidsrechter? Stuur Stijn een berichtje op arbitrage@victory.be en hij zal je met veel plezier verder begeleiden.