In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026, mede dankij de steun van Sport Vlaanderen,  op zoek naar manieren om trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden en het aantal exit-trainers te beperken. We geven onszelf de ruimte om slimme experimeten op te zetten. 

VC Retie is één van de 7 volleybalclubs verbonden aan de Kempense Volleybalacademie. In 2021-2022 werd via participatief overleg beslist om samen duurzaam in te zetten op het thema 'trainers'. In 2022-2023 schreven de clubs (achter de schermen) een gezamenlijk actieplan. Vanaf 2023-2024 starten we met het praktijkgedeelte. 

Na een infosessie over 'motiverend coachen' in september, dat uitmondde in het project 'Motiverend Coachen' met een denk-, doe- en deelgedeelte volgde een demotraining voor trainers met 0,1 en 2 jaar ervaring. In december nodigden we de Molenbeek Rebels uit, omdat deze basketbalclub voor meisjes voldoende trainers, refs en vrijwilligers heeft (daar kunnen we iets van leren). En daarna volgde een intervisie om te vertalen naar de Kempense realiteit. 3 maanden later pikken we de eerste positieve geluiden op in diverse clubs. We hadden een diepte-interview met de sportieve jeugdantwoordelijke van VC Retie over de huidige situatie bij het zoeken en vinden van trainers voor volgend seizoen.  

Wat is de situatie op dit moment in april in verband met het behouden van de huidige trainers en het vinden van nieuwe trainers?

  • Momenteel hebben we op enkele uitzonderingen na, alle trainers gevonden voor het volgend seizoen. 
  • We zijn van plan om volgend seizoen te werken met duo-trainers. Dit heeft het voordeel dat niet elke trainer altijd aanwezig hoeft te zijn, want het vinden van voldoende trainers die wekelijks paraat staan, een gans jaar lang, is onmogelijk op dit moment in onze club. 
  • Bij elke trainer is steeds minstens 1 hulptrainer aanwezig. We hopen dat deze hulptrainers in de loop van de komende jaren trainer zullen worde   

Wat hebben jullie in februari en maart gedaan in functie van het behouden van de huidige trainers en het vinden van nieuwe trainers?

  • Met alle speelsters/spelers (de getalenteerden en ook minder getalenteerden) van de U17 had ik een individueel gesprek. Voor mij was het een leuk weerzien want een 10-tal jaren geleden gaf ik aan al deze jongeren zelf nog training. Er waren 2 vragen nl. wil je nog blijven volleybal volgend seizoen en zo ja in welke ploeg denk je dat je dan het liefst/het best zal spelen? En heb je ook zin om iets te doen in de club zoals bv. trainer worden?  
    De meeste speelsters willen blijven volleyballen en bijna allemaal geven ze aan om iets te willen doen in de club .
  • Aan de speelsters/spelers van de U15 stuurden we een enquëte met dezelfde vragen.
    Tot onze verrassing gaf bijna iedereen een antwoord. En ook hier gaven de meesten te kennen dat ze iets willen doen voor hun club.

Wat hebben jullie anders gedaan dan de vorige jaren?

  • We hebben voor het eerst per ploeg een ouderverantwoordelijke waar we veel aan kunnen vragen en die de link met het team vormt
  • We hebben voor het eerst een digitale enquëte gedaan. 

Wat zijn de hoofdredenen van het huidige succes?

  • De speelsters worden door mijzelf individueel aangesproken en bevraagd.
  • De speelsters hebben een vertrouwensband met mijzelf omdat ik hen 10 jaar geleden ben beginnen trainen bij de allerjongsten. Ik heb mij al die jaren voor 300% ingezet voor hen en dat zorgt er volgens mij mee voor dat zij nu ook trainster (of iets anders) willen worden. Ik heb het gevoel dat de speelsters iets willen teruggeven aan mijzelf en de club én dat zij voelen dat zij hierdoor vriendschap kunnen ontvangen van de jonge volleyballers.
  • Alle volleyballers van alle niveaus zijn voor onze club evenveel waard. 
  • Bij de jongste spelers/speelsters staan zeker ook de betere trainers.
  • We kiezen voor een vaste trainer (weliswaar in een beurtrol) per ploegje. Hierdoor versterkt de band tussen speelsters/spelers en trainer.  
  • Via de ouderverantwoordelijken wordt de verbindinge van de club met de ploegen directer. 
  • We hebben per ploegje één of meerdere assistenten en minstens 2 trainers die enkele jaren ouder zijn. 
  • We steunen assistenten die trainer willen worden voor 300%.
  • We vragen systematisch aan iedereen wat zij willen doen. 

 Welk onderdeel van de methodiek van de 'Molenbeek Rebels' willen jullie ook nog invoeren?

  • Elk ploegje maakt zijn/hun eigen regels. Hier willen we onze trainers in ondersteunen.

Wat zijn aanvullende interessante gedachten die je wilt delen?

  • Het samenstellen van de teams voor het volgend seizoen gebeurt nu door de jeugdverantwoordelijke, alle trainers en de sportieve cel. 
  • Het zou interessant zijn dat de betere speelsters die in sterke regionale teams spelen wekelijks spelen in een andere sterke competitie eerder dan uit te komen tegen vroegere ploeggenoten die nog in hun eigen moederclub spelen. Dit geldt eveneens voor bekercompetities. Je kan het vergelijken met speelsters/spelers die aan de topsportschool zitten en die hun wedstrijden spelen in een aangepaste wekelijkse competitie en die lid zijn van de nationale jeugdteams. 

Jan Cuypers (05/05/2024)