In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026, mede dankij de steun van Sport Vlaanderen,  op zoek naar manieren om trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden en het aantal exit-trainers te beperken. We geven onszelf de ruimte om slimme experimenten op te zetten. 

Het aanpakken van de uitdagingen waarmee sportverenigingen geconfronteerd worden, kan op twee manieren: door nieuwe sportverenigingen op te richten of door bestaande sportverenigingen van binnenuit te veranderen. Beide methodes hebben hun voordelen en nadelen, maar over het algemeen lijkt het veranderen van bestaande sportverenigingen van binnenuit vaak een effectievere oplossing te zijn. Hier zijn enkele redenen waarom:

Voordelen van het Veranderen van Bestaande Sportverenigingen van Binnenuit

  1. Ingebedde Structuur en Gemeenschap:

    • Bestaande sportverenigingen hebben al een vaste structuur en een loyale gemeenschap van leden, vrijwilligers en supporters. Deze gevestigde basis kan worden benut om veranderingen door te voeren zonder de noodzaak om helemaal opnieuw te beginnen.
  2. Ervaring en Expertise:

    • Bestaande verenigingen beschikken over jarenlange ervaring en expertise op het gebied van sportmanagement en -organisatie. Deze kennis kan worden gebruikt om gerichte verbeteringen door te voeren.
  3. Netwerk en Relaties:

    • Bestaande verenigingen hebben vaak al relaties opgebouwd met lokale overheden, sponsors en andere sportgerelateerde organisaties. Deze netwerken kunnen cruciaal zijn voor het verkrijgen van steun en middelen voor veranderingen.
  4. Kostenbesparing:

    • Het veranderen van een bestaande vereniging kan kostenefficiënter zijn dan het oprichten van een nieuwe. De initiële kosten en moeite voor het opstarten van een nieuwe vereniging kunnen aanzienlijk zijn, terwijl hervormingen binnen een bestaande vereniging vaak minder kapitaalintensief zijn.

Nadelen van het Veranderen van Bestaande Sportverenigingen

  1. Weerstand tegen Verandering:
    • Een belangrijke uitdaging kan weerstand tegen verandering zijn van binnenuit, zowel van leden als van het bestuur. Dit kan de implementatie van noodzakelijke veranderingen vertragen of compliceren.

Voordelen van het Oprichten van een Nieuwe Sportvereniging

  1. Frisse Start:

    • Een nieuwe sportvereniging biedt de mogelijkheid om vanaf het begin een moderne, efficiënte en flexibele structuur op te zetten zonder belast te zijn door verouderde systemen en praktijken.
  2. Innovatie en Creativiteit:

    • Een nieuwe vereniging kan gemakkelijker innovatieve ideeën en nieuwe benaderingen implementeren zonder de beperkingen van bestaande tradities of normen.

Nadelen van het Oprichten van een Nieuwe Sportvereniging

  1. Hoge Opstartkosten en Tijd:

    • Het oprichten van een nieuwe vereniging vereist aanzienlijke investeringen in tijd, geld en middelen. Het kost tijd om een nieuwe ledenbasis op te bouwen en de nodige infrastructuur te creëren.
  2. Gebrek aan Ervaring:

    • Nieuwe verenigingen missen vaak de ervaring en expertise die bestaande verenigingen hebben, wat kan leiden tot inefficiënties en opstartproblemen.

Conclusie

Hoewel het oprichten van een nieuwe sportvereniging enkele unieke voordelen heeft, is het over het algemeen verstandiger om bestaande sportverenigingen van binnenuit te veranderen. Dit komt doordat bestaande verenigingen al een solide basis, ervaren personeel, en gevestigde netwerken hebben, die allemaal cruciaal zijn voor duurzame veranderingen. Het aanpakken van interne problemen en het moderniseren van bestaande structuren kan vaak effectiever en efficiënter zijn dan het opzetten van een geheel nieuwe organisatie. Echter, de specifieke context en uitdagingen van de sportvereniging in kwestie moeten altijd in overweging worden genomen bij het kiezen van de beste aanpak.

Na de coronacrisis en de energiecrisis tonen clubs, betrokken bij de Kempense Volleybalacademie en de Kempense Korfbalacademie, hun bijzondere veerkracht. Hierover mogen we met zijn allen terecht blij zijn. Persoonlijk vind ik het een groot voorrecht om te mogen werken met en voor sportclubs. 

Jan Cuypers (16/06/2024)