In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026, mede dankij de steun van Sport Vlaanderen,  op zoek naar manieren om trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden en het aantal exit-trainers te beperken. We geven onszelf de ruimte om slimme experimeten op te zetten. 

 

Op 22 mei 2024 organiseerde de Sociale Innovatiefabriek haar Acceleratiedag XL, een netwerkdag voor sociale innovatoren en kansengevers.

Elke kansengever heeft een eigen sterkte waarmee hij/zij sociale innovatoren een duwtje in de rug geeft.

Hoe kunnen we onze kijk ‘op het steunen van lokale sportclubs bij het vinden en behouden van trainers’ verbreden op basis van een overzicht van het aanbod van kansengevers aan sociale innovatoren?      

 

De hieronder vermelde ideeën kunnen worden beschouwd als mogelijkheden. Ze zijn in elk geval niet bedoeld om de werkelijkheid op dit moment te beschrijven.

 

Inspiratie

Idee

1.      Cera.coop

Jeugdsportnet Zuiderkempen kan clubs informeren over hun rol als maatschappelijk project dat een bijdrage kan leveren aan het bereiken van sociale doelen.’

2.      Citizenfund.com

Jeugdsportnetnet Zuiderkempen kan de clubs informeren over het bestaan van citizenfund dat bedrijven helpt die een maatschappelijke uitdagingen willen aanpakken, die burgers in staat stellen om actie te ondernemen voor een duurzame economie en die de problemen van de traditionele investeringsfondsen helpt overwinnen.

3.      stadsmakersfonds

Jeugdsportnet Zuiderkempen kan de link zijn tussen sportclubs die verbindingen wensen aan te gaan met partners die een maatschappelijke meerwaarde willen leveren.

Hierbij zijn zowel de ziel (missie, impact, …) als de ratio (haalbaarheid, risico’s, …) belangrijk.

4.      fundsforgood

Jeugdsportnet Zuiderkempen werkt samen met ‘Fundsforgood’ die microkredieten verleent aan sportclubs en vervolgens deze sportclubs coacht om ermee aan de slag te gaan.

5.      Ann Decorte

Jeugdsportnet Zuiderkempen werkt samen met instanties die clubs helpen om een sterke 'why' te hebben die noodzakelijk is om een collectieve impact te bekomen.

6.      Familiehulp

Samenwerkingsverbanden opzetten behoort tot het DNA van Jeugdsportnet Zuiderkempen.  Ze zijn zoals bruggen de verbinding tussen regio’s, mensen, … .

Eventueel is Jeugdsportnet Zuiderkempen een voertuig om sportclubs dichter bij elkaar te brengen.

7.      Voka

Jeugdsportnet Zuiderkempen gelooft in de kracht van changemakers en samenwerken.

8.      Artemis Kubala

Jeugdsportnet Zuiderkempen is een ‘luis in de pels’. Het zet authentieke en gedurfde projecten op voor duurzame verandering.

9.      Muntuit

Jeugdsportnet Zuiderkempen brengt een munt in omloop die trainers waardeert voor hun inzet zodat de club als community stap voor stap sterker wordt.

10.   Odicense

Samenwerken is de basis van innovatie.

11.   Bruno De Pauw

Een digitaal platform als middel voor innovatie.

12.   socialware

Jeugdsportnet Zuiderkempen werkt samen met Social Ware dat gratis of beterkoop software voor sportclubs voorziet.

13.   Danny Vercauteren

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners innoveren in sportclubs met de mensen die er zijn en in de context die er is. Groei en innovatie vertrekt vanuit gedeeld leiderschap.

14.   Startit-x.com

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners ecosystemen van mentoren en ondernemers creëren.

15.   Elke Briers

Jeugdsportnet Zuiderkempen  wil samen met partners resultaatsgericht zijn en gedreven door maatschappelijke relevantie.

Jeugdsportnet Zuiderkempen hanteert ‘shared value ceation’.

16.   Toolbox

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners een bezieler en believer zijn.

Het werkt samen met Toolbox en bouwt zo bruggen tussen vrijwilliger-experten uit grote bedrijven en vzw’s met concrete uitdagingen.

17.   Timelab

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners een transitie- en systeemdenker zijn. Ze deelt haar kennis via open source.

18.   Trivident

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners, sportclubs met jeugdwerking op de hoogte van het bestaan van Trivident, dat startende impactondernemers ondersteunt met geld, advies en netwerking.

19.   Impactfinance

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners, Kempense financierders op de hoogte brengen van het bestaan van impactfinance die hen helpt om meer impact te creëren door sportclubs te steunen. 

20.   Sociale economie

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners, Kempense bedrijven die aan MVO via steun aan sportclubs willen doen, in contact brengen met Departement Werk en Sociale economie die op hun beurt doorverwijzen naar het instrumentarium van de Vlaamse Overheid.

21.   Vlaio

Jeugdsportnet Zuiderkempen verwijst Kempense partners door naar Vlaio die ciculaire waardenketens en sociale economie opzetten.

22.   Kairafund

Jeugdsportnet Zuiderkempen werkt samen met partners om binnen sportclubs systeemveranderingen op te zetten die leiden tot meer sociale en ecologische rechtvaardigheid.

23.   Taborgroep

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners zoals de Taborgroep de verbinding tussen Kempense sociale ondernemingen/scholen en jeugdsportclubs zijn. Alles op een rijtje zetten, prioriteiten en de volgende stap bepalen zijn belangrijk. 

24.   Ilse Moens

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners aan impactmeting doen en zet in op duurzaamheid.

25.   Ricolto

Jeugdsportnet Zuiderkempen werkt samen met partners zoals Ricolto om bruggen te bouwen en systeemoplossingen te vinden voor complexe problemen. 

26.   Sportinnovatielab

Jeugdsportnet Zuiderkempen werkt samen met partners zoals Sportinnovatielab, om clubs die willen vernieuwen de ruimte, tijd en middelen ter beschikking te stellen. 

27.   Joeri Colson

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners bepaalde SDG’s nastreven. Het tracht publieke financiering te vinden. Samenwerken met het Zuiden is een middel.

28.   Mpiris

Jeugdsportnet Zuiderkempen zoekt partners die ten voordele van sportclubs diensten bieden zoals behoeftenanalyse, impactmeting, bevragingen, procesbegeleiding, beleidsgericht onderzoek, … .

29.   Odisee

Jeugdsportnet Zuiderkempen en haar partners steunt/vormt de link tussen partners die sportclubs willen steunen bij het maken van hun beleid. 

30.   Binario

Jeugdsportnet Zuiderkempen brengt samen met partners, sportclubs en bedrijven samen  om van elkaar te leren, om elkaar te versterken en om samen te co-creëren. Hiervoor werkt het eventueel samen met partners.

31.   Kunlabora

Jeugdsportnet Zuiderkempen installeert samen met partners zoals Kunlabora, een digitaal platform-op-maat om clubs beter te laten samenwerken.

32.   Therockgroup.biz

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners een verbindende duizendpoot zijn en wil weten wat er daadwerkelijk aan de gang is. Ze wil complexe maatschappelijke uitdagingen aanpakken.

Jeugdsportnet Zuiderkempen steunt ondernemende studenten die sportclubs willen versterken.

Jeugdsportnet Zuidekempen zoekt partners.

33.   Maaike Van Overmeire

Jeugdsportnet Zuiderkempen zoekt partners die bedrijven zoekt die willen samenwerken met jeugdsportclubs en die tegelijkertijd willen inzetten op vergroening. Deze partner helpt Europese fondsen zoeken voor deze bedrijven. Misschien willen bedrijven hierdoor steun geven aan lokale sportclubs.

34.   Maarten Rotters

Jeugdsportnet Zuiderkempen helpt sportclubs die een stevige groei willen maken.

35.   Marianne Schapmans

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners iedereen in sportclubs met jeugdwerking een stem geven.  Kruisbestuivingen en verhalend veranderen zijn interessant om complexe maatschappelijke problemen aan te pakken.

36.   Konekt

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners een creatieve ideeënfontein zijn, complexe problemen ontrafelen en out-of-the box oplossingen bedenken.

37.   Maxime Defozzes

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners iedereen gelijke kansen bieden, een klankbord en ook een verbinder zijn. 

38.   Circularthub

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners bedrijven helpen bij de transitie naar circulaire economie en daar businessmodellen voor opzetten en dit mede ten voordele van sportclubs.

39.   Starterslabo

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners een businesscoach zijn voor starters/jongeren in sportclubs en bedrijven.

40.   Trivident

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners tewerkstelling creëren in sportclubs voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

41.   CM

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil partners zoeken om samen via CM iedereen gezond en kwaliteitsvol te laten leven.

42.   Service learning

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil de link zijn tussen studenten die een maatschappelijke bijdrage willen leveren via jeugdsportclubs.

43.   Europaswse

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners zoeken naar mogelijkheden om te kunnen deelnemen aan twee Europese oproepen rond leerecosystemen. Deze oproepen geven de kans om partnerschappen te vormen die innovatief aan de slag willen gaan met talentontwikkeling en leren, en dit in de vrije tijd, en meer bepaald  in de lokale sportclub. Er wordt gezocht naar een antwoord op vragen zoals ‘Hoe kan leren vertrekken uit de talenten van jongeren? Hoe kan leren eruit zien in levensechte contexten, buiten de klassieke schoolmuren? Hoe ondersteunen we jongeren in het vormgeven van hun eigen leerpad?  

44.   Sandbox Vlaanderen

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met Sandbox Vlaanderen bekijken in hoeverre het mogelijk is om het experiment ‘Jeugdsportnet Zuiderkempen’ verder te verspreiden in Vlaanderen.

Het opleiden van samenwerkingscoaches kan een onderdeel vormen.

De verbindingen tussen lokale en regionale initiatiefnemers met Vlaamse overheidsinstellingen versterken is een goede basis om progressie te maken.

45.   Sophie Criquelion

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners via jeugdsportclubs iedereen gelijke kansen geven voor een inclusieve en gelijkwaardige samenleving.

46.   Billie Bonkers

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil via communicatie gedragsverandering bekomen bij trainers en bij het netwerk rondom trainers.

47.   Stijn Verschuren

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners pragmatisch werken.

48.   Smartbe

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners een coöperatie vormen van en voor sportclubs. Ook sportclubs kunnen een coöperatie worden. 

49.   Verso

Jeugdsportnet Zuiderkempen bekijkt de mogelijkheden om samen met Verso ten dienste te staan van sportclubs met jeugdwerking.

50.   Seniorconsultants
Vlaanderen

Jeugdsportnet Zuiderkempen brengt managementkennis in grote bedrijven via vrijwilligers-met-ervaring in contact met kleine bedrijven die een bijdrage willen leveren aan jeugdsportclubs.  

51.   impactadvocaten

Jeugdsportnet Zuiderkempen wil samen met partners juridische ondersteuning dichter tot bij de clubs brengen.

 

Jan Cuypers (02/06/2024)