In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026 op zoek naar manieren om trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden en het aantal exit-trainers te beperken. We geven onszelf de ruimte om het begrip 'trainer' zo breed mogelijk te bekijken. 

 

Een drukke dag gehad vandaag. Het was namelijk de startdag van 'De trainer op 1', het hoofdproject van de Kempense Volleybalacademie. Een gans jaar hebben we eraan voorbereid en eindelijk konden we voor het eerst officieel naar buiten komen. We vertelden in het kort o.a. over de hoofddoelstelling, de 4 pijlers met bijbehorende acties en de jaarplanning. Een goede stap om alle betrokkenen op 1 lijn te krijgen. En er was Bert, de sportpsycholoog van M-factor, die een introductie gaf over motiverend coachen. 
Op datzelfde moment vond ook de startdag van Jeugdvoetbal in Geel plaats. Daar werd het vernieuwde concept van de 10-wekenchallenge uit de doeken gedaan. Bedoeling is om de trainers van de onderbouw en middenbouw een duwtje in de rug te geven. O.a Fried, Jo, Gert, Toon, hebben de zaak in handen gepakt. Collega Kurt was van de partij.  

Even terug naar het onderwerp van de dag: 'Waar kan je als trainers onderling over praten?' Wat is er fijner dan over je sport te kunnen praten met collega-trainers? Na een wedstrijd of na een training of gewoon tussendoor, er is altijd wel iets te vertellen. En altijd krijg je er energie van, want je sport is je passie, ... en daar kan je uren over vertellen, toch? 
Bij nader inzien is het vaak zo dat dit praten dikwijls met een beperkt groepje trainers gebeurt. Je kent elkaar, je zit op 1 lijn en dat maakt het gemakkelijk en geeft je een goed gevoel. Het nadeel is dat de kans bestaat dat je met je vrienden-trainers een situatie creëert die vrij gesloten is. Weinig of geen nieuwe impulsen, meer en meer de neiging om vervelende onderwerpen te vermijden, teveel en te lange gesprekken dan nodig, ... . 
Vaak gebeurt het ook dat trainers praten over collega's die er niet bij zijn op dat moment. Men vertelt dan vooral over wat men van deze trainer vindt, van zijn trainingsinhouden, de manier van omgaan met zijn/haar spelers, de manier van coachen, ... en vaak gaat het dan over zaken waar men het niet mee eens is of over dingen die hij/zij beter zou kunnen doen. Op zich is hier niks mis mee. Alleen zou het interessanter zijn dat deze trainer erbij zou kunnen zijn want dan kan hij/zij toelichting geven waarom hij/zij dit of dat op een bepaalde manier aanpakt. Want ik ben er van overtuigd dat trainers wel weten wat ze doen. En dat het niet altijd loopt zoals gepland is ook heel normaal. 
Hoe leuk is het wel niet om een bepaalde situatie die is gebeurd met een andere trainer te bespreken? Je kan vragen stellen, je kan ideeën uitwisselen, de situatie langs verschillende kanten bekijken. Op deze manier ga je in dialoog en is het mogelijk om in het gesprek te evolueren en er beiden iets van te leren. 
Of samen naar een wedstrijd gaan kijken en vertellen over wat je ziet. Wedden dat je collega-trainer andere dingen waarneemt dan jezelf. Verrijkend toch? 
Of samen naar een bijscholing gaan of vertellen over wat je hebt gelezen of hebt bijgestudeerd. Er is zoveel te leren, elke dag opnieuw. 

Daarom was de introductiesessie over motiverend coachen vandaag zo interessant. Het ging over autonomie, betrokkenheid en competenties. De trainers kregen 3 keer 6 sleutelwoorden mee. Ik kies er enkele uit die over 'praten' gaan, in de brede zin van het woord.
Aanwezig zijn is een prioriteit als je als trainer binding wilt krijgen met je spelers. Ook het omgekeerde is waar: als je niet aanwezig bent kan je onmogelijk een sterke verbinding opbouwen. Daarom is het goed om vooraf je engagementsintensiteit aan te geven en je daaraan ook te houden. Dit is essentieel. 
Vragen stellen aan spelers/speelsters is een sleutel om hun competenties te versterken. Het doet hen nadenken en dit is dan weer goed om het zelfinzicht te verhogen. Geef de spelers/speelsters tijd om na te denken en ga vooral zelf niet invullen vertelde Bert Van Poucke ons. 
Het is een goed idee om uit te leggen waarom je als trainer iets doet. Hiermee geef je duiding en versterk je de autonomie van de spelers/speelsters.

Wat kan je als trainers onderling vertellen aan elkaar? Heel veel verschillende zaken. Het is slim om te kiezen voor een positieve en motiverende benadering. Daar wordt iedereen beter van, ook jij zelf. 

 

Jan Cuypers (10/09/2023)