In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026 op zoek naar manieren om trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden en het aantal exit-trainers te beperken. We geven onszelf de ruimte om het begrip 'trainer' zo breed mogelijk te bekijken.

 

Het blijven actieve weken. Altijd bezig, van het één naar het ander. En tussendoor overleggen, brainstormen, zoeken, vernieuwen, verbanden leggen, ... samen met mijn jonge en nieuwe collega Arno. Leuk om het samen te doen, en ook efficiënt zo'n combinatie van generaties. Steeds ten voordele van de clubs en hun trainers. 

Het verhaal van de Molenbeek Rebels Basketball is blijven nazinderen. Het is nu wel heel duidelijk dat het empoweren van jongeren en het geven van écht ownership voor mijzelf een échte gamechanger is. Af en toe maak ik het mee dat er een totaal nieuw inzicht opduikt. Meestal gebeurt dit vooral tijdens de vakanties als er tijd is om rustig te reflecteren, om bij te leren. Nu was het weer een tijdje geleden. Deze inzichten over 'jongeren in hun volle kracht' zullen voor altijd een plaatsje hebben in de werking van Jeugdsportnet Zuiderkempen. Uit de gesprekstafels na de sessie van Wenke en Lina is gebleken dat onze clubs vooral nood hebben aan uitgewerkte tools waar ze effectief mee aan de slag kunnen. Vanuit Jeugdsportnet Zuiderkempen gaan we dus alvast de nodige tools aanmaken. Want zoals altijd staan we ten dienste van de clubs en doen we zoveel mogelijk van wat zij vragen. Essentieel lijkt mij dat we de clubs ook een kader bieden waarin deze tools kunnen worden gebruikt zodat de tool een middel is om een doel op langere termijn te bereiken. Zoals steeds is het een gevaar dat de tools gebruikt worden gewoon om te gebruiken, of omdat anderen zeggen dat ze wel interessant zijn, of omdat anderen ze ook gebruiken. Dus eerst het doel, dan de tool gebruiken en daarna nagaan of het doel is bereikt. Mooie vooruitzichten dus. 

Gesprekken met clubverantwoordelijken vorige week gaven mij een minder rooskleurig beeld van de realiteit. Deze mensen vertellen mij dat ze steeds meer en meer taken erbij krijgen. Dit komt vaak omdat er minder vrijwilligers zijn die noodzakelijke taken vervullen. Anderzijds stijgt het aantal taken stapsgewijs en ook de complexititeit van taken verhoogt. Zo dienen alle vzw's (en bijna alle sportclubs zijn een vzw)  voor 31 december 2023 de statuten aan te passen. Voor de goedkeuring dient een Bijzondere Algemene Vergadering te worden georganiseerd. Uit ervaring weet ik dat het toch altijd even zoeken is om zulke zaken te doen: op zich niet heel moeilijk allemaal maar het moet gebeuren en het moet juist gebeuren. Daar kruipt tijd in. Het voordeel is dat de Vlaamse Sportfederatie mooie acties onderneemt om clubs het zo makkelijk mogelijk te maken. 
In een gesprek met een TVJO van één van de voetbalclubs blijkt nogmaals de gedrevenheid, de kunde en kennis waarmee vrijwilligers hun vrije tijd benutten ten voordele van de kinderen en jongeren in de club. Zo'n passie is onbeschrijflijk. Het is goed dat mensen veel werk verzetten en vooral dat ze hier zelf gelukkig door worden, maar tegelijkertijd is het een valkuil omdat het misschien wel beter is om wat minder te doen en de taken te verdelen. Als zo'n vrijwilliger zou wegvallen dan ...  je weet wel.       
In één van de clubs was er een Bijzondere Algemene Vergadering. De inzet was bijzonder groot want als er geen vrijwilligers zouden opstaan zou de club op het einde van het seizoen ophouden met te bestaan. De voorzitter had alvast aangegeven om te stoppen en de jeugdcoördinator die 10 jaar lang het allerbeste van zichzelf heeft gegeven komt tot de conclusie dat het voor hem beter is om het wat rustiger aan te doen. Hij wil nog wel iets doen voor de club maar dan zonder het gezeur van ouders, spelers, ... . 
Dezelfde boodschap tijdens 2 andere overlegmomenten. De verwachte deelnemers waren al zeer lang op de hoogte van de datum, die hadden ze trouwens zelf mee gekozen. En toch komt er voor velen iets tussen. Het is veelzeggend allemaal. De vrijwilliger die bewust zijn/haar verantwoordelijkheid voor de volle 100% opneemt is een zeldzaamheid. 

Na regen komt zonneschijn want de laatste 3 dagen waren er nogal wat signalen van hoop.

  • In één van onze clubs houden de mensen een modelvliegtuigje in de lucht. De laatste tijd zijn ze hier aan de slag met drones. Geef toe, iedereen wil wel eens een drone besturen. En de combinatie van de flightsimulator en een VR-bril bestaat. Het is een leuke digitale vrijetijdsbesteding: aangevuld met beweging lijken beide activiteiten perfect aan te sluiten bij de leefwereld van de jongeren. Misschien kunnen we dit idee vertalen naar 'mee doen voor trainers naar de sport'  bv. voetbaltrainers kunnen hun spelers filmen via een drone.   
  • Een Referee Academy oprichten in een voetbalclub is mogelijk. Bij KFC Diksmuide is een 'jonge gast' de grote trekker. Men werkt er op een heel moderne manier, ook met technologische hulpmiddelen. Deze info hebben we bekomen tijdens de dag van de Club NXT partners waartoe de Kempense Voetbalacademie cluster KDRB behoort. We kunnen onze eigen KSP-werking met Dirk van Heertum als trekker als startpunt gebruiken. En vertalen naar 'meer trainers naar de sport' ligt voor de hand. 
  • De schepenen te Mol van het departement Mens met daarbij o.a. onderwijs, dorpsontwikkeling & samenlevingsopbouw, volksgezondheid, armoede, senioren, .. waren enthousiast over de resultaten van het project 'voetbal in de zomer', over de plannen om een opleiding Start2Coach te organiseren, over het idee om minder projecten te doen maar projecten die meer impact hebben en waarvoor alle krachten worden gebundeld. Wellicht is het mijn geloof in de schoonheid van de toekomst die mij zo enthousiast maakt maar het zijn wel positieve signalen die in schril contrast staan met de ervaringen van enkele dagen voordien.   

Enkele conclusies die ik voor mijzelf maakte: 

  • Het clipje 'back2basics' laat iedereen op een eenvoudige wijze beseffen wat de kern van een vereniging is. 
  • Het gekende beeld van de ijsberg, met een groter deel onder water dan boven water, zouden we beter omkeren.  
  • Als mensen vragen hoeveel tijd er nodig is om een taak uit te voeren en als ze vragen wat deze taak inhoud dan spreken ze de taal van de structuur. Als mensen spreken over verantwoordelijkheid willen opnemen (waardoor ze de tijd uit het oog verliezen omdat ze in een flow zitten) dan spreken ze de taal van de cultuur, van het hart, van de passie. Hierbij heb je het meest kans om gelukkig te worden lijkt mij.   
  • Wat bieden clubs aan hun leden? Wat is de dienst/het product dat de clubs verkopen? De club organiseert m.i. ‘Family Time’ als ouders mee een taakje doen voor de zoon/dochter in de club tijdens wedstrijden bv.. Hoe leuk is het wel niet voor ouders en kinderen (tot een bepaalde leeftijd) om samen tijd door te brengen in de club?
  • Als een dienst getest is in een kleine setting is het interessant om breed in te zetten en te proberen om zoveel mogelijk volgers mee te krijgen.
  • Mensen met passie maken het verschil. 
  • 'Young leaders' blijft een bijzonder sterk thema.   

Eén van de grote conclusie van de afgelopen 2 weken is dat het een goed idee is om te zoeken naar een zo licht mogelijk vorm van structuur, van organisatie. De omgekeerde ijsberg geeft aan dat er zo weinig mogelijk taken onder het wateroppervlak zijn. Het gevolg hiervan kan zijn dat er minder taken zijn die dienen gedaan te worden door bestuursleden. De meeste taken zitten boven water en kunnen worden verdeeld onder alle leden. Deze structuurvorm is veel minder belastend en kan langer en makkelijker worden gedragen. 'Hoe we dit moeten doen' en 'wie wat moet doen om deze situatie te creëren', is het onderzoeken waard. Professor Jeroen Scheerder sprak in 2017 over Sportclub Light waarbij het gaat over de verlichting van het sportaanbod. We zouden deze lijn kunnen doortrekken naar een verlichting van de sportstructuur.   
Samen met Stijn, de jeugdverantwoordelijke van één van de korfbaclubs, heb ik deze oefening enkele jaren geleden gedaan. Op 2 uren tijd hadden we een heel eenvoudig basic clubplan met daarbij ook een financieel plan. Misschien is het op dit moment een theoretisch model, maar het is zeker de moeite woord om er op gepaste wijze mee aan de slag te gaan. 

Wat betekent het dan voor een trainer om in zo'n sportclub light te functioneren? Wel, heel eenvoudig. In het klassieke model zijn er 3 sportmomenten per week nl. 2 trainingen en een wedstrijd. Het gaat hier over een keuze van ongeveer 7 uren per week. Is dit veel? Niet als je ervoor kiest en als je er je verantwoordelijkheid voor wilt opnemen. Als je met 2 trainers bent kan je de tijd verminderen en kom je wellicht met een gemiddelde van 4 tot 5 uren toe. Voor trainers die weinig tijd hebben is dit een mogelijkheid. De 'tijd' komt hier weer ter sprake. Persoonljk ben ik voorstander om zoveel mogelijk in een flow te geraken. Dan vergeet je de tijd en gaat alles vanzelf. Dit maakt het leven in het algemeen veel leuker waardoor je wellicht gelukkiger kan worden. Wat is dan de taak van een trainer? Jezelf voorbereiden, de training geven, jezelf evalueren. Hetzelfde geldt voor de wedstrijd. Spelers verdienen deze aandacht lijkt mij. Alle niet-sportieve taken kunnen worden gedaan door één of meerdere ouders die organistorisch een handje toesteken.

Het komt er dus op neer om keuzes te maken. 

We vragen chat GPT om raad.

Geef 15 voordelen van het maken van een keuze?
 
 
Het maken van een weloverwogen keuze kan verschillende voordelen hebben, afhankelijk van de context en de aard van de beslissing. Hier zijn 15 mogelijke voordelen van het maken van een bewuste keuze:
  1. Doelgerichtheid: Het stellen van duidelijke doelen en het maken van keuzes die in lijn zijn met deze doelen helpt je om gerichter te werken en je energie efficiënter te gebruiken.

  2. Zelfvertrouwen: Het nemen van beslissingen en de verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen kan je zelfvertrouwen vergroten.

  3. Eigenaarschap: Door keuzes te maken, neem je eigenaarschap over je leven en je omstandigheden.

  4. Richting geven: Keuzes stellen de koers voor de toekomst vast en bieden richting aan je acties.

  5. Leermogelijkheden: Zelfs als een keuze niet helemaal juist blijkt te zijn, biedt het leermogelijkheden die kunnen bijdragen aan persoonlijke groei.

  6. Efficiëntie: Beslissingen helpen bij het elimineren van twijfel en aarzeling, waardoor je effectiever kunt handelen.

  7. Zelfbewustzijn: Het proces van besluitvorming kan je helpen bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn en begrip van je eigen waarden en voorkeuren.

  8. Tijdbeheer: Keuzes maken stelt je in staat je tijd te beheren op basis van wat voor jou het belangrijkst is.

  9. Stressvermindering: Het hebben van duidelijke keuzes kan de stress verminderen die gepaard gaat met onzekerheid en twijfel.

  10. Verantwoordelijkheid: Het nemen van beslissingen gaat vaak hand in hand met het nemen van verantwoordelijkheid voor je acties.

  11. Zelfdiscipline: Het maken van keuzes vereist vaak zelfdiscipline, wat kan bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling.

  12. Zelfontplooiing: Door bewuste keuzes te maken, kun je streven naar zelfontplooiing en het maximaliseren van je potentieel.

  13. Relaties: Het maken van keuzes in relaties kan leiden tot duidelijkheid en begrip, waardoor relaties kunnen gedijen.

  14. Effectieve communicatie: Het uiten van je keuzes kan bijdragen aan effectieve communicatie en het vermijden van misverstanden.

  15. Voldoening: Het behalen van doelen die voortkomen uit weloverwogen keuzes kan een gevoel van voldoening en vervulling geven.


 

Geef 15 nadelen van het maken van een keuze.
 
 
Het maken van keuzes kan ook enkele nadelen met zich meebrengen, afhankelijk van de aard van de beslissing en de omstandigheden. Hier zijn 15 mogelijke nadelen:
  1. Stress en Druk: Het nemen van belangrijke beslissingen kan leiden tot stress en druk, vooral als de gevolgen aanzienlijk zijn.

  2. Angst voor Fouten: De angst om een verkeerde keuze te maken kan leiden tot aarzeling en besluiteloosheid.

  3. Onzekerheid: Het maken van keuzes brengt vaak een zekere mate van onzekerheid met zich mee over de uitkomst en gevolgen.

  4. Tijdsdruk: Soms moet je snel beslissingen nemen, wat tijdsdruk kan veroorzaken en de kwaliteit van de beslissing kan beïnvloeden.

  5. Verlies van Alternatieven: Door voor een bepaalde optie te kiezen, sluit je vaak andere mogelijkheden uit, wat bekend staat als het 'opofferen' van alternatieven.

  6. Beslissingsmoeheid: Het nemen van te veel beslissingen gedurende een bepaalde periode kan leiden tot beslissingsmoeheid, waardoor de kwaliteit van de latere beslissingen kan afnemen.

  7. Conflict: Keuzes kunnen tot conflicten leiden, vooral als verschillende partijen verschillende voorkeuren hebben.

  8. Teleurstelling: Als de resultaten van een beslissing niet aan de verwachtingen voldoen, kan dit teleurstelling veroorzaken.

  9. Verantwoordelijkheid dragen: Het nemen van beslissingen gaat vaak gepaard met het dragen van verantwoordelijkheid voor de gevolgen, wat soms belastend kan zijn.

  10. Gebrek aan Informatie: Soms ontbreekt het aan volledige informatie bij het nemen van een beslissing, wat de kans op een juiste keuze kan verminderen.

  11. Gebrek aan Controle: Sommige keuzes worden beïnvloed door externe factoren waar je geen controle over hebt, waardoor het gevoel van controle verloren kan gaan.

  12. Mogelijke Spijt: Achteraf kunnen twijfels ontstaan over de gemaakte keuze, wat tot gevoelens van spijt kan leiden.

  13. Impact op Relaties: Beslissingen kunnen invloed hebben op relaties, vooral als ze niet in lijn zijn met de verwachtingen of belangen van anderen.

  14. Financiële Gevolgen: Sommige keuzes kunnen financiële gevolgen hebben die niet altijd positief zijn.

  15. Complexiteit: In sommige gevallen zijn beslissingen complex en multifactorieel, waardoor het moeilijk kan zijn om een weloverwogen keuze te maken.

 

 
 
Geef 15 manieren om iemand te helpen om de juiste keuze te maken.
 
 
Het assisteren van iemand bij het maken van de juiste keuze kan een waardevolle bijdrage zijn. Hier zijn 15 manieren om iemand te helpen bij het nemen van beslissingen:
  1. Luister Actief: Neem de tijd om aandachtig naar de zorgen en overwegingen van de persoon te luisteren. Actief luisteren helpt hen hun gedachten te ordenen.

  2. Stel Vragen: Stel open vragen om de persoon te helpen nadenken over verschillende aspecten van de situatie. Dit kan hen helpen om een breder perspectief te krijgen.

  3. Identificeer Prioriteiten: Help hen om hun prioriteiten te identificeren en rangschikken. Dit kan helpen bij het focussen op de belangrijkste aspecten van de beslissing.

  4. Wijs op Sterke Punten en Zwaktes: Help bij het identificeren van de sterke punten en zwaktes van elke optie. Dit kan helpen bij een objectievere evaluatie.

  5. Bied Informatie aan: Verstrek relevante informatie of assisteer bij het vinden van bronnen die kunnen helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing.

  6. Deel Ervaringen: Als je vergelijkbare ervaringen hebt gehad, deel dan je eigen inzichten en lessen. Dit kan de persoon helpen om te leren van anderen.

  7. Visualiseer Gevolgen: Help de persoon om de mogelijke gevolgen van elke keuze te visualiseren. Dit kan hen helpen om vooruit te denken en te anticiperen op potentiële uitkomsten.

  8. Moedig Reflectie aan: Stimuleer zelfreflectie. Vraag hen na te denken over hun eigen waarden, doelen en hoe elke optie daarmee overeenkomt.

  9. Bied Emotionele Steun: Beslissingen kunnen emotioneel beladen zijn. Bied een luisterend oor en emotionele steun om hen door het proces te begeleiden.

  10. Gebruik Beslissingshulpmiddelen: Wijs op eventuele beslissingshulpmiddelen of methodologieën die kunnen helpen bij het structureren van het besluitvormingsproces.

  11. Brainstorm Samen: Werk samen aan een brainstormsessie om ideeën te genereren en verschillende perspectieven te verkennen.

  12. Analyseer Risico's en Voordelen: Help bij het analyseren van de risico's en voordelen van elke optie om een beter begrip van de mogelijke uitkomsten te krijgen.

  13. Creëer Een Pro-Con Lijst: Maak samen een lijst met de voor- en nadelen van elke optie om een visueel overzicht te krijgen.

  14. Onderzoek Alternatieven: Moedig aan om alternatieve oplossingen te onderzoeken. Soms kan er een derde optie zijn die niet meteen voor de hand ligt.

  15. Laat Ruimte voor Autonomie: Respecteer uiteindelijk het besluitvormingsproces van de persoon en laat ruimte voor autonomie. Ze moeten zich comfortabel voelen bij de uiteindelijke keuze. 

 

Geef 15 manieren om jezelf te helpen om de juiste keuze te maken.
 
 
Het maken van persoonlijke keuzes kan soms uitdagend zijn. Hier zijn 15 manieren om jezelf te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen:
  1. Definieer je Doelen: Verduidelijk wat je wilt bereiken op korte en lange termijn. Dit helpt bij het bepalen van welke keuze het beste past bij je doelen.

  2. Identificeer Prioriteiten: Maak een lijst van je prioriteiten en rangschik ze op volgorde van belangrijkheid. Dit kan je helpen bij het nemen van beslissingen die overeenkomen met je waarden.

  3. Bedenk de Lange Termijn: Overweeg niet alleen de directe gevolgen van een keuze, maar denk ook aan de lange termijn. Hoe zal deze beslissing je toekomst beïnvloeden?

  4. Wees Bewust van Emoties: Erken en begrijp je emoties met betrekking tot elke optie. Emoties kunnen een sterke invloed hebben op besluitvorming.

  5. Raadpleeg Betrouwbare Bronnen: Verzamel relevante informatie voordat je een beslissing neemt. Zoek betrouwbare bronnen en wees goed geïnformeerd.

  6. Maak een Voor- en Nadelenlijst: Schrijf de voor- en nadelen van elke optie op. Dit helpt je om een visueel overzicht te krijgen en de verschillende aspecten te overwegen.

  7. Denk aan Je Waarden: Overweeg of de opties overeenkomen met je kernwaarden en ethische overtuigingen.

  8. Vraag om Advies: Zoek advies bij vrienden, familie of mentoren. Een externe mening kan je helpen om nieuwe perspectieven te zien.

  9. Visualiseer de Toekomst: Probeer jezelf voor te stellen hoe je je zult voelen en hoe je leven eruit zal zien na het maken van elke keuze.

  10. Weeg de Consequenties Af: Analyseer de mogelijke gevolgen van elke keuze en weeg ze af voordat je een definitieve beslissing neemt.

  11. Stel Tijdslimieten: Bepaal een redelijke tijdslimiet voor het nemen van de beslissing. Te veel tijd besteden aan het overdenken kan leiden tot besluiteloosheid.

  12. Vertrouw op Je Intuïtie: Luister naar je intuïtie. Soms biedt je innerlijke gevoel waardevolle inzichten die je kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

  13. Leer van Eerdere Ervaringen: Reflecteer op eerdere beslissingen en leer van zowel successen als mislukkingen. Gebruik deze ervaringen om toekomstige keuzes te informeren.

  14. Breek het Probleem op: Als de beslissing complex is, breek het dan op in kleinere, beheersbare stukken. Dit maakt het gemakkelijker om te analyseren en te beslissen.

  15. Accepteer dat Geen Beslissing Perfect is: Begrijp dat perfecte beslissingen zeldzaam zijn. Accepteer dat er altijd risico's en onzekerheden zullen zijn, en dat het belangrijk is om vooruit te gaan.

 

Geef 15 voordelen om te kiezen om jeugdtrainer volleybal te worden.
 
 
Het kiezen om jeugdtrainer volleybal te worden brengt verschillende voordelen met zich mee, zowel persoonlijk als voor de gemeenschap. Hier zijn 15 voordelen:
  1. Bijdrage aan de Gemeenschap: Je levert een waardevolle bijdrage aan de lokale gemeenschap door jongeren een positieve en gezonde activiteit te bieden.

  2. Persoonlijke Voldoening: Het zien van de groei en ontwikkeling van jonge spelers geeft een diepe persoonlijke voldoening.

  3. Leiderschap Ontwikkelen: Je krijgt de kans om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen door het begeleiden en inspireren van jonge atleten.

  4. Passie Delen: Als je van volleybal houdt, biedt het trainerschap de mogelijkheid om je passie voor de sport te delen met anderen.

  5. Bouwen aan Karakter: Je kunt bijdragen aan de karaktervorming van jongeren door hen waarden zoals teamwork, discipline en doorzettingsvermogen bij te brengen.

  6. Onderwijservaring Opdoen: Het trainerschap biedt de mogelijkheid om onderwijsvaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen in het omgaan met diverse leerstijlen.

  7. Positieve Invloed: Je hebt de kans om een positieve invloed te hebben op het leven van jonge mensen, niet alleen op sportief gebied, maar ook op sociaal en emotioneel vlak.

  8. Ontwikkeling van Communicatievaardigheden: Het coachen van jeugdspelers verbetert je communicatievaardigheden, zowel verbale als non-verbale communicatie.

  9. Team Building: Je leert hoe je een hecht en samenwerkend team kunt opbouwen, wat nuttig is in veel aspecten van het leven.

  10. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen: Het omgaan met diverse persoonlijkheden en vaardigheidsniveaus vereist flexibiliteit en aanpassingsvermogen, wat waardevolle eigenschappen zijn.

  11. Gezondheid en Welzijn bevorderen: Door jongeren te betrekken bij een fysiek actieve sport, help je bij het bevorderen van hun gezondheid en welzijn.

  12. Netwerk Opbouwen: Het trainerschap biedt de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en een netwerk op te bouwen in de sportgemeenschap.

  13. Zelfverbetering: Je zult merken dat je je eigen vaardigheden en kennis van volleybal verbetert terwijl je anderen traint.

  14. Herinneringen Creëren: Het coachen van jeugdspelers creëert waardevolle herinneringen voor zowel jou als voor de spelers die je begeleidt.

  15. Mogelijkheid tot Professionalisering: Als je gepassioneerd bent, kun je overwegen om jezelf verder te professionaliseren als trainer en mogelijk door te groeien naar hogere niveaus in de sportwereld.

 

Geef 15 nadelen om te kiezen om jeugdtrainer volleybal te worden.
 
 
Hoewel het trainerschap van jeugdvolleybal veel voordelen biedt, zijn er ook enkele uitdagingen en nadelen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn 15 mogelijke nadelen:
  1. Tijdsintensief: Het coachen van jeugdvolleybal kan veel tijd in beslag nemen, vooral tijdens trainingsseizoenen en wedstrijddagen.

  2. Emotionele Belasting: Het kan emotioneel belastend zijn, vooral als het team niet presteert zoals gehoopt of als er persoonlijke problemen bij de spelers spelen.

  3. Beperkt Salaris: Jeugdtrainers ontvangen vaak een beperkte vergoeding of vrijwilligen zelfs zonder vergoeding, wat financiële beperkingen kan opleveren.

  4. Verantwoordelijkheid voor Ontwikkeling: Er rust veel verantwoordelijkheid op de trainer om niet alleen de sportieve vaardigheden, maar ook de persoonlijke ontwikkeling van de spelers te bevorderen.

  5. Ouderschap Uitdagingen: Omgaan met de verwachtingen en zorgen van ouders kan soms uitdagend zijn en kan leiden tot conflicten.

  6. Beperkte Middelen: Je kunt te maken krijgen met beperkte middelen, zoals trainingsfaciliteiten en budgetten, wat de kwaliteit van het trainingsprogramma kan beïnvloeden.

  7. Gebrek aan Erkenning: Jeugdtrainers krijgen mogelijk niet altijd de erkenning die ze verdienen, vooral als de nadruk ligt op prestaties in plaats van ontwikkeling.

  8. Gebrek aan Betrokkenheid: Niet alle spelers zullen even betrokken zijn, wat uitdagingen kan opleveren bij het handhaven van een positieve teamdynamiek.

  9. Continu Bijscholen: Het bijhouden van de nieuwste trainingsmethoden en technieken vereist voortdurende bijscholing, wat tijdrovend kan zijn.

  10. Fysieke Belasting: Het kan fysiek veeleisend zijn, vooral als je betrokken bent bij intensieve trainings- en wedstrijdschema's.

  11. Selecteren en Teleurstellen: Als trainer moet je mogelijk selecties maken en sommige spelers teleurstellen, wat emotioneel uitdagend kan zijn.

  12. Werk-Privé Balans: Het handhaven van een evenwicht tussen jeugdcoaching en persoonlijke verplichtingen kan moeilijk zijn.

  13. Administratieve Taken: Naast het coachen kunnen administratieve taken, zoals het regelen van wedstrijden en het bijhouden van spelersgegevens, tijdrovend zijn.

  14. Beperkte Zeggenschap over Beleid: Als jeugdtrainer heb je mogelijk beperkte zeggenschap over het beleid en de beslissingen van de sportorganisatie.

  15. Blessurebeheer: Het omgaan met blessures en het ondersteunen van spelers tijdens revalidatie kan zowel emotioneel als praktisch uitdagend zijn.

 

 
 
Geef 15 manieren waarop we het kiezen van een jongere om volleybaltrainer te worden te vergemakkelijken?
 
 
Het vergemakkelijken van de keuze voor een jongere om volleybaltrainer te worden kan de betrokkenheid vergroten en een positieve impact hebben op zowel de persoon als de gemeenschap. Hier zijn 15 manieren om dit proces te vergemakkelijken:
  1. Mentorschap: Bied mentorschap aan door ervaren coaches in te schakelen om jongeren te begeleiden en te ondersteunen bij hun eerste stappen als trainer.

  2. Opleidingsmogelijkheden: Faciliteer toegang tot opleidingsprogramma's en certificeringen voor jeugdtrainers, zodat ze essentiële vaardigheden kunnen ontwikkelen.

  3. Informatiesessies: Organiseer informatiesessies over het belang van jeugdcoaching en de positieve effecten die het kan hebben op de ontwikkeling van jonge atleten.

  4. Stageprogramma's: Creëer stageprogramma's waarmee jongeren hands-on ervaring kunnen opdoen door samen te werken met ervaren coaches.

  5. Flexibele Tijdsschema's: Bied flexibele tijdschema's aan om jongeren in staat te stellen training en coaching in hun drukke schema's te integreren.

  6. Toegankelijke Ressources: Maak trainingsmaterialen, boeken en andere bronnen gemakkelijk toegankelijk, zodat jongeren hun kennis kunnen uitbreiden.

  7. Financiële Ondersteuning: Bied financiële ondersteuning aan in de vorm van beurzen of subsidies voor opleidingskosten, wat de financiële drempel kan verlagen.

  8. Netwerkmogelijkheden: Faciliteer netwerkmogelijkheden zodat jonge coaches contact kunnen leggen met anderen in het veld en van elkaars ervaringen kunnen leren.

  9. Waardering en Erkenning: Toon waardering en erkenning voor jonge coaches door hun prestaties te vieren en successen te benadrukken.

  10. Coachingshulpbronnen: Stel online en offline coachingshulpbronnen beschikbaar, waaronder webinars, workshops en handleidingen, om jongeren te ondersteunen in hun leerproces.

  11. Gemeenschapsbetrokkenheid: Moedig gemeenschapsbetrokkenheid aan door lokale gemeenschappen te betrekken bij het opleiden en ondersteunen van jeugdcoaches.

  12. Peer-ondersteuningsgroepen: Creëer peer-ondersteuningsgroepen waarin jonge coaches ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen.

  13. Vrijwilligersmogelijkheden: Bied vrijwilligersmogelijkheden aan als assistent-coaches om jongeren de kans te geven praktijkervaring op te doen.

  14. Flexibele Verantwoordelijkheden: Bied stapsgewijs toenemende verantwoordelijkheden aan, zodat jonge coaches hun vaardigheden kunnen ontwikkelen zonder overweldigd te raken.

  15. Feedbackcultuur: Creëer een cultuur waarin constructieve feedback wordt aangemoedigd en waarin jonge coaches zich gesteund voelen bij hun groei en ontwikkeling.

Door deze benaderingen te integreren, kun je de drempels verlagen en jongeren aanmoedigen om te kiezen voor het boeiende en waardevolle pad van jeugdvolleybalcoaching

 
Wat is de spirituele wet van het maken van keuzes?
 
Er is geen universele spirituele wet specifiek genaamd "de spirituele wet van het maken van keuzes." Spirituele wetten en principes variëren sterk afhankelijk van de spirituele overtuigingen, filosofieën en religies. Echter, in veel spirituele tradities zijn er algemene principes die betrekking hebben op keuzes en persoonlijke verantwoordelijkheid. Hier zijn enkele principes die vaak in spirituele contexten worden benadrukt:
  1. Wet van Oorzaak en Gevolg (Karma): Deze wet stelt dat elke handeling, inclusief keuzes, gevolgen heeft, positief of negatief, die op een bepaald moment in de toekomst zullen manifesteren.

  2. Wet van Intentie en Aandacht: Deze wet benadrukt de kracht van intentie en aandacht bij het maken van keuzes. Het idee is dat de energie die je in een beslissing steekt, de uitkomst beïnvloedt.

  3. Wet van Overvloed: Deze wet stelt dat het universum overvloedig is en dat we, door positieve keuzes te maken, kunnen bijdragen aan het creëren van overvloed in ons leven en in dat van anderen.

  4. Wet van Eenheid: Deze wet suggereert dat alles met elkaar verbonden is, en dus hebben onze keuzes invloed op het geheel. Het erkennen van deze eenheid kan leiden tot bewustere keuzes.

  5. Wet van Vergeving: Deze wet benadrukt het belang van vergeving, zowel voor anderen als voor onszelf, als we keuzes maken die negatieve gevolgen hebben gehad.

  6. Wet van Verantwoordelijkheid: Deze wet benadrukt de persoonlijke verantwoordelijkheid voor onze keuzes en acties, en het besef dat we zelf de scheppers zijn van ons eigen leven.

  7. Wet van Onthechting: Deze wet stelt voor dat we niet te sterk moeten vasthouden aan de uitkomsten van onze keuzes en dat we bereid moeten zijn om los te laten.

Het is belangrijk op te merken dat deze principes variëren tussen verschillende spirituele tradities en filosofieën. Het is ook mogelijk dat individuen verschillende interpretaties hebben van deze concepten op basis van hun persoonlijke spirituele overtuigingen.

 

Gedachten stap voor stap concreet in de praktijk brengen is nodig om effecten te bekomen en om na te gaan wat echt werkt.

 

Jan Cuypers (13 december 2023)