In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026, mede dankij de steun van Sport Vlaanderen,  op zoek naar manieren om trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden en het aantal exit-trainers te beperken. We geven onszelf de ruimte om slimme experimeten op te zetten. 

Hoe kunnen we de keynote van Vincent Luyendijck tijdens het congres van het Netwerk Lokaal Sportbeleid over de fijne stad vertalen naar de fijne sportvereniging met fijne trainers?

Is het mogelijk om lessen te trekken in functie van  ‘de fijne sportverenigingen met fijne trainers’ in het kader van het project ‘De trainer op 1’ ?  We doen alvast een eerlijke verkenning gebaseerd op eigen ervaringen.

  • Het is voor trainers en kinderen/jongeren interessant om te sporten in een fijne sportomgeving.  Volgens de waarderingsmix (veldonderzoek uitgevoerd door Kaylin Noens als student sport- en cultuurmanagement tijdens het academiejaar 2022-2023) is het de taak van de beleidsverantwoordelijken om trainers te waarderen via het installeren van een fijne omgeving. Het gaat hier om zowel fysieke als mentale aspecten.  
  • ‘De ruimte optimaal benutten’ en ‘meer groen’ zouden we kunnen vertalen naar het optimaliseren van de organisatiestructuur van de sportvereniging. Ruimte voor traagheid (iedereen op zijn eigen tempo), ruimte voor rust, mentale en fysieke veiligheid, het clubhuis eigentijds via participatie inrichten, diverse afdelingen (diversiteit)/zones, … .  Hierin zijn mogelijke oplossingen te vinden om gemaakte fouten te herstellen’.  

DEEL 1

Het allemansrecht is het recht om overal te recreëren en van het land te genieten. Waar dan ook je tent opzetten, een duik nemen in ieder meertje dat je tegenkomt, gaan wandelen, paardrijden of varen waar het je mooi lijkt, of bloemen, bessen of paddestoelen te plukken in de vrije natuur.

Vertaling naar de fijne sportvereniging

  • Het allemansrecht voor trainers in de sportclub is het recht voor trainers om te genieten van het ‘geven’ aan kinderen en jongeren. Dit ‘geven’ past binnen de eigenheid/talenten/inzichten/gevoelens/ontwikkelingsfase/…  van elke trainer. De sportclub is er van en voor de trainers en de jonge sporters. Zij krijgen mee kansen om de sportclub samen te maken, om er een fijne omgeving van te maken waarin zij samen een fijne tijd kunnen beleven. De sportclub is van iedereen en iedereen is van de sportclub (inspiratie ‘The Scene’)  met open sportclubs, open sportsessies, veelvuldige ontmoetingen, … .    

 

DEEL 2

Is de straat nu afgesloten of juist open? Taal doet ertoe

Het bord vermeldt:

“Koninklijke botanische tuin en domein.
Wandel op het gras aub.
We nodigen je ook uit om de rozen te ruiken, de bomen te omarmen, te spreken met de vogels en te picknicken.
De inkom is vrij en als je deze magische plek mee wil bewaren kan je lid worden van de ‘vrienden van deze tuin’

Wie en hoe kunnen we bedanken in de fijne sportvereniging?

  • In onze sportvereniging is iedereen welkom. Maak zoveel mogelijk gebruik van onze sportaccommodaties/toestellen. Spreek onze trainers/coaches aan, zij geven een antwoord op jouw vragen. Sport jezelf in het zweet en neem een verfrissende douche achteraf. Geniet van de vriendschappen en van de gezelligheid na het sporten bij een lekker hapje en drankje.
    Wil je graag meehelpen om onze fantastische vereniging te behouden dan kan je lid worden.  

 

DEEL 3

Steekt het hert de baan over of rijden we door het bos?

Veilig fietsen in de stad, veilig spelen in de speeltuin of op straat, rustig zitten, … je kan dit organiseren.

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • Trainers volgen opleidingen zodat ze zichzelf bekwaam voelen om kinderen/jongeren te begeleiden tijdens het spelen en sporten. De sportomgeving is veilig ingericht zodat misverstanden/ongelukken zoveel mogelijk worden voorkomen. De sporters en trainers zijn de prioritaire leden, alle afspraken en regels zijn gekozen in functie van hun comfort.

 

DEEL 4

Gastvrije buitenruimten

Fietspaden zijn goed onderhouden,  fietspaden zijn volgens de logica van de fietsers  aangelegd.

Wegmarkeringen geven duidelijkheid voor fietsers.

Zitbanken zijn een aanleiding om meer te beweging (hoe raar dat ook mag klinken)

Hekken rond sportterreinen zijn vervangen door groen of door natuurlijke afscheidingen,

Fietsen voor kinderen is leuk op fietspaden met heuveltjes.

In plaats van de trap te nemen kan je met de schuifaf naar beneden glijden.

Wat is jullie vertaling naar gastvrijheid?

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • De ingang van het sportpark nodigt uit tot bewegen via een kleine uitnodigende hindernis. De stoel wordt vervangen door de zitfiets in de kantine. Via technologie worden groeps- en individuele scores bijgehouden. De sportkantine is ingericht met leuke zithoekjes en er is ook een  gamehoek. Gezonde versnaperingen zijn de norm en de site is rookvrij.
  • De trainer nodigt kinderen/jongeren uit om mee te doen, om zichzelf beter te leren kennen en om bij te leren, om samen plezier te maken, om wedstrijden te spelen, ...  

 

DEEL 5

Maak ruimte voor meisjes

Meisjes maken op een andere manier gebruik dan jongens. Daarom zijn er ruimtes en routes speciaal voor meisjes zoals bv. de open dansvloer en speciale chillplekken.

Hoe betrekken jullie doelgroepen bij ideeën en plannen?

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • Via de jongerenraad/jongerenparticipatie krijgen jongeren een stem. Tijdens trainingen en wedstrijden vraagt de trainer regelmatig feedback en houdt er rekening mee zodat de betrokkenheid en autonomie vergroten.
  • Trainers worden uitgenodigd door het bestuur om te komen vertellen hoe het gaat. Het bestuur vraagt regelmatig aan de trainers of het bestuur nog iets kan doen voor hen.

 

DEEL 6

De vele voordelen van groen

De regel 3-30-300 (3 bomen, 30% bladerdek en 300 m groene ruimte)

Meer groen (en water) betekent minder hitte.

Wie werkt aan oplossingen voor de hitte? Wie werkt er aan oplossingen voor trainerstekort (probleem van de toekomst)

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • Jeugdsportnet Zuiderkempen heeft de kans om gedurende 3 jaren zich in te zetten om oplossingen te vinden voor het verwachte tekort aan trainers.  Op regionaal niveau zijn een samenwerkingscoach, de externe expert en participatie belangrijke pijlers. In de club zetten we plannen op rond competentie trainers, warme mensen, inspirerende leiders en een verbindende regio. De opleiding start2coach gaat door in elk van de 8 betrokken gemeenten.

 

DEEL 7

De kracht van verbeelding

Kan je je een stad voorstellen met heel veel groen? Dit kan tijdelijk worden nagemaakt met mobiele boom- en plantenbakken.

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • Het is mogelijk om proefprojecten te organiseren waarin we met (veel en diverse) partners gedurende een bepaalde tijd een club als ideaal prototype organiseren met voldoende competente trainers, warme mensen, inspirerende leiders en een verbindende regio. En dit allemaal om uit te testen hoe de trainersuitdagingen van de nabije toekomst kunnen worden aangepakt.
  • Het is mogelijk om clubs waar geen trainerstekorten zijn/met voldoende trainers als voorbeeld te nemen om op gepaste wijze te kopiëren.

 

DEEL 8

Ergens 100% voor gaan

In een dorpje tegen de poolcirkel heeft het beleid ervoor gekozen om een gans jaar door de schoolroutes berijdbaar te houden voor fietsers. Dit betekent dat er elke dag sneeuw wordt geruimd. 

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • Het is mogelijk om te kiezen voor een vereniging met alleen maar gediplomeerde trainers en deze op een degelijke manier te vergoeden.
  • Het is mogelijk om ervoor te kiezen als vereniging om te vragen aan alle jeugdleden tussen 15 en 18 jaar om een bijdrage te doen. Wel is het noodzakelijk om hiervoor omkadering te voorzien.

 

DEEL 9

Omarm datgene waar je geen invloed op hebt.

Gothenburg heeft  een regenvisie gemaakt. Zij zorgen ervoor dat regen een fijn gegeven wordt en organiseren hierrond een beleid.

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • Het is mogelijk om het tekort aan trainers te omarmen en dit als vertrekpunt te nemen. Wat kan er gebeuren als er geen of onvoldoende trainers zijn? Wat gaan we dan doen met trainingen? Wat is de betekenis van trainingen en wedstrijden? Wat is de betekenis van trainers/coaches? En wie kan nog allemaal trainer/coach zijn? Kunnen ouders dit doen? Kunnen sporters zelf trainer/coach zijn? En op welke manieren willen kinderen en jongeren begeleid worden tijdens het spelen en sporten? Hoe willen kinderen/jongeren leren? Hoe willen kinderen en jongeren wedstrijden spelen/competities doen?
  • Wat zou de visie kunnen zijn van een sportclub zonder trainers? (kinderen leren zelf K3-liedjes en -dansjes en skaters leren hun tricks vanuit zichzelf of andere skaters, … )
  • Wat zou de visie kunnen zijn van een wedstrijden zonder ref? (LZC geeft het goede voorbeeld evenals Football3)

 

DEEL 10

Stapelen van functies

Een bepaalde ruimte heeft meerdere functies zoals Het waterplein in Rotterdam en de dorpskerk als aanjager voor toekomstbestendige dorpskern en vitale gemeenschap

Vertaling naar de fijne sportvereniging: 

  • Het open sportpark met open sportclubs kan een koepelproject zijn voor meerdere gemeentelijke diensten, clubs, partners … .
  • Het project ‘kindvriendelijke stad’ is een kapstok voor diverse stedelijke diensten en ook om acties voor sportclubs en haar trainers aan te koppelen.
  • Samenwerken binnen koepelprojecten met diverse partners geeft meer kans op rijke projecten.

 

Jan Cuypers (07/04/2024)