In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026 op zoek naar manieren om trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden en het aantal exit-trainers te beperken. We geven onszelf de ruimte om het begrip 'trainer' zo breed mogelijk te bekijken. 

Het is herfstvakantie en het kriebelt om een extra doordeweekse blog te schrijven. 

Zelf ga ik er altijd van uit dat verdieping vele voordelen heeft. Door onderstaande 4 vragen te stellen kom ik tot de conclusie dat deze stelling volledig bij mijzelf past. Ik kom ook tot de conclusie dat het heel moeilijk is, zeker als je sterk in iets gelooft,  om zelf voordelen te bedenken/te benoemen over de 'andere kant'. Hier is enige hulp op zijn plaats. En Chat GPT kan deze rol blijkbaar makkelijk vervullen. 

Volg dus even onderstaande redening. Benieuwd wat jij ervan denkt. 

 

Geef 10 voordelen voor volleybalspelers tussen 12 en18 jaar wanneer hun coach die 2 jaar ervaring heeft zichzelf gaat verdiepen en vele uren gaat spenderen in het begeleiden van zijn/haar ploeg.

Het is geweldig om te horen dat een coach zich wil verdiepen en meer tijd wil besteden aan het begeleiden van volleybalspelers tussen 12 en 18 jaar. Dit kan een positieve invloed hebben op zowel de individuele spelers als het team als geheel. Hier zijn 10 voordelen van een dergelijke toewijding:

  1. Verbeterde technische vaardigheden: Spelers kunnen profiteren van meer gerichte instructies en oefeningen om hun serve, pass, set, aanval en blok te verbeteren.

  2. Betere tactische kennis: Een coach met meer ervaring kan complexere spelsituaties uitleggen en strategieën ontwikkelen die het team kunnen helpen om effectiever te spelen.

  3. Verbeterde teamworkvaardigheden: Een toegewijde coach kan spelers helpen beter samen te werken en te communiceren op het veld, wat de prestaties van het team ten goede kan komen.

  4. Meer zelfvertrouwen: Een coach die tijd besteedt aan het ontwikkelen van individuele vaardigheden en het geven van positieve feedback kan het zelfvertrouwen van de spelers vergroten.

  5. Betere fysieke conditie: Extra training en begeleiding kunnen leiden tot betere fysieke fitheid, wat essentieel is voor volleybalspelers.

  6. Mentale weerbaarheid: Een coach met ervaring kan spelers helpen om te gaan met druk, stress en teleurstelling, wat belangrijk is in competitieve sporten.

  7. Mogelijkheden voor hoger niveau: Spelers kunnen worden aangemoedigd om deel te nemen aan regionale of nationale competities of zich zelfs voor te bereiden op een hoger niveau, zoals universitair volleybal.

  8. Verbeterde blessurepreventie: Een deskundige coach kan spelers leren hoe ze blessures kunnen voorkomen en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tijdens het spelen.

  9. Bevordering van respect en fair play: Een coach kan waarden zoals respect voor tegenstanders, teamgenoten en scheidsrechters benadrukken, wat bijdraagt aan een positieve sportcultuur.

  10. Grotere passie voor de sport: Door de toewijding van de coach kunnen spelers meer enthousiast worden over volleybal en een blijvende liefde voor de sport ontwikkelen.

  11. Mentale weerbaarheid: Een coach kan spelers leren omgaan met stress, druk en tegenslagen, wat essentieel is voor hun mentale veerkracht.

  12. Teamwerk en communicatie: Spelers kunnen leren hoe ze effectiever kunnen samenwerken met hun teamgenoten en communiceren op en buiten het veld.

  13. Zelfdiscipline en toewijding: Een coach die veel tijd investeert, kan spelers inspireren en motiveren om toegewijd te zijn aan hun training en ontwikkeling.

  14. Wedstrijdvoorbereiding: De coach kan de spelers leren hoe ze zich moeten voorbereiden op wedstrijden, inclusief warming-up, concentratie en wedstrijdanalyse.

  15. Carrière-advies: Een ervaren coach kan spelers helpen bij het begrijpen van de mogelijkheden en uitdagingen van een volleybalcarrière, inclusief advies over hoger niveau spelen, beurzen en scouting.

  16. Plezier en passie: Een coach die zich inzet voor de groei van de spelers kan hen helpen een diepe liefde voor de sport te ontwikkelen en te genieten van hun volleybalervaring.

Kortom, wanneer een coach met 2 jaar ervaring zichzelf verdiept en meer tijd besteedt aan het begeleiden van jonge volleybalspelers, kunnen de positieve effecten zowel op korte als op lange termijn aanzienlijk zijn voor de ontwikkeling van de spelers en het succes van het team.

 

Geef 10 nadelen voor volleybalspelers tussen 12 en18 jaar wanneer hun coach die 2 jaar ervaring heeft zichzelf gaat verdiepen en vele uren gaat spenderen in het begeleiden van zijn/haar ploeg.

Hoewel de toewijding van een coach om zichzelf te verdiepen en meer tijd te besteden aan het begeleiden van volleybalspelers over het algemeen positieve effecten heeft, kunnen er ook enkele mogelijke nadelen zijn, vooral als bepaalde aspecten niet goed worden aangepakt. Hier zijn 10 mogelijke nadelen:

  1. Onvoldoende ervaring: Een coach met slechts 2 jaar ervaring kan tekortschieten in termen van technische kennis en tactische vaardigheden, wat de ontwikkeling van de spelers zou kunnen beperken.

  2. Overtraining: Te veel trainingsuren kunnen leiden tot overbelasting en blessures bij jonge spelers, vooral als er onvoldoende aandacht wordt besteed aan rust en herstel.

  3. Verminderde focus op school: Als training en wedstrijden te tijdrovend worden, kan dit de academische prestaties van de spelers beïnvloeden.

  4. Beperkte diversificatie: Te veel focus op volleybal kan ertoe leiden dat spelers andere interesses en activiteiten verwaarlozen, wat hun algehele ontwikkeling kan beperken.

  5. Mentale druk: Spelers kunnen overweldigd raken door de hoge verwachtingen en de druk om te presteren, vooral als de coach te veeleisend is.

  6. Gebrek aan plezier: Overmatige nadruk op prestaties kan het plezier in de sport verminderen en leiden tot burn-out.

  7. Negatieve teamdynamiek: Als de coach te autoritair of onrealistisch is, kan dit leiden tot wrijving binnen het team en verminderde teamgeest.

  8. Verwaarlozing van basisvaardigheden: Een overmatige focus op geavanceerde technieken en tactieken kan ertoe leiden dat fundamentele vaardigheden worden verwaarloosd, wat de spelers op de lange termijn kan schaden.

  9. Ongelijke kansen: Spelers die niet deelnemen aan extra uren training kunnen zich benadeeld voelen in termen van speeltijd en ontwikkeling.

  10. Mogelijk verloop van spelers: Als de eisen te zwaar worden, kunnen sommige spelers besluiten te stoppen met volleybal, wat het team kan verzwakken.

Het is belangrijk dat de coach een evenwicht vindt tussen toewijding en realisme om ervoor te zorgen dat de nadelen tot een minimum worden beperkt en de voordelen van verbeterde begeleiding volledig worden benut.

 

Geef 10 voordelen voor volleybalspelers tussen 12 en18 jaar wanneer hun coach die 2 jaar ervaring zichzelf liever oppervlakkig engageert en eerder weinig uren gaat spenderen aan het begeleiden van hun ploeg.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel sommige voordelen mogelijk kunnen ontstaan, een oppervlakkig betrokken coach met beperkte tijd voor begeleiding over het algemeen geen optimale situatie is voor de ontwikkeling van jonge volleybalspelers. Niettemin, hier zijn 10 potentiële voordelen die kunnen optreden:

  1. Onafhankelijkheid: Spelers kunnen leren zelfstandiger te zijn en zelf initiatief te nemen voor hun ontwikkeling.

  2. Zelforganisatie: Spelers kunnen worden aangemoedigd om zelf hun trainingsschema's en oefeningen te beheren.

  3. Creativiteit: Spelers kunnen hun eigen technieken en strategieën ontwikkelen, wat hun creativiteit kan stimuleren.

  4. Autonoom leren: Spelers kunnen leren zelf verantwoordelijk te zijn voor hun ontwikkeling en zelf lerend te zijn.

  5. Ontwikkeling van leiderschap: Spelers kunnen de kans krijgen om leiderschap te tonen en medeverantwoordelijkheid te nemen voor het team.

  6. Probleemoplossend vermogen: Spelers kunnen leren omgaan met uitdagingen en obstakels zonder constante begeleiding van de coach.

  7. Veerkracht: Het kan spelers helpen om te leren omgaan met beperkingen en tegenslagen.

  8. Groepsdynamiek: Spelers kunnen samenwerken om hun eigen trainingssessies te organiseren en te leiden.

  9. Time management: Spelers kunnen waardevolle vaardigheden ontwikkelen voor het plannen van hun tijd en prioriteren van hun activiteiten.

  10. Eigen verantwoordelijkheid: Spelers kunnen leren om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen ontwikkeling en de prestaties van het team.

Hoewel er enkele voordelen kunnen zijn aan een meer onafhankelijke en zelfgestuurde benadering van coaching, is het belangrijk op te merken dat volleybalspelers op jonge leeftijd over het algemeen nog begeleiding en instructie nodig hebben om hun vaardigheden te ontwikkelen en te gedijen als individuen en als team. Een evenwichtige coachingbenadering is meestal de meest effectieve manier om hun ontwikkeling te bevorderen.

 

 

Geef 10 nadelen voor volleybalspelers tussen 12 en18 jaar wanneer hun coach die 2 jaar ervaring zichzelf liever oppervlakkig engageert en eerder weinig uren gaat spenderen aan het begeleiden van hun ploeg.

Wanneer een coach met beperkte ervaring zich oppervlakkig engageert en weinig tijd besteedt aan het begeleiden van volleybalspelers tussen 12 en 18 jaar, kunnen er verschillende nadelen optreden voor de ontwikkeling van de spelers en het team. Hier zijn 10 mogelijke nadelen:

  1. Beperkte technische ontwikkeling: Spelers krijgen mogelijk niet de nodige instructies en oefeningen om hun volleybalvaardigheden te verbeteren.

  2. Gebrek aan tactische kennis: Een gebrek aan begeleiding kan resulteren in een gebrek aan begrip van strategieën en spelsituaties.

  3. Minder teamcohesie: Weinig betrokkenheid van de coach kan leiden tot een gebrek aan teambinding en communicatie.

  4. Verminderd zelfvertrouwen: Spelers missen positieve feedback en coaching, wat hun zelfvertrouwen kan ondermijnen.

  5. Gebrek aan motivatie: Het gebrek aan betrokkenheid van de coach kan de motivatie van de spelers verminderen.

  6. Beperkte fysieke ontwikkeling: Gebrek aan training kan leiden tot een gebrek aan fysieke fitheid.

  7. Minder focus op blessurepreventie: Spelers krijgen mogelijk niet de juiste begeleiding om blessures te voorkomen.

  8. Verminderde sportieve prestaties: Het team kan moeite hebben om te concurreren met andere teams die wel voldoende begeleiding krijgen.

  9. Geen kans op hoger niveau: Spelers kunnen worden beperkt in hun mogelijkheden om op een hoger niveau te spelen.

  10. Gebrek aan sportiviteit en respect: De coach kan nalaten om waarden zoals respect voor tegenstanders en fair play te benadrukken.

Het is van vitaal belang dat coaches, ongeacht hun ervaringsniveau, proberen een balans te vinden tussen betrokkenheid en toewijding aan de ontwikkeling van hun spelers en team, zodat de nadelen tot een minimum worden beperkt en de sportervaring van de spelers positief wordt beïnvloed.

 

Het is dus maar hoe je het bekijkt. Alle opties bestaan. Straf toch.

En nu kan het interessant worden. Stel dat we akkoord gaan met de voordelen van een beginnend coach die zich weinig wil verdiepen. Hoe kunnen we dan best concreet aan de slag gaan? 

 

Geef 10 concrete voorstellen van acties die jeugdige volleybalspelers tussen 12 en 18 jaar kunnen ondernemen indien hun coach zich eerder oppervlakkig wil engageren en eerder weinig uren wil besteden aan zijn/haar team.
 
 

Als jeugdige volleybalspelers zich bevinden in een situatie waarin hun coach zich oppervlakkig engageert en weinig uren besteedt aan het team, kunnen ze nog steeds stappen ondernemen om hun eigen ontwikkeling te bevorderen. Hier zijn 10 concrete voorstellen van acties die ze kunnen ondernemen:

  1. Zelfstandige training: Spelers kunnen individueel of in groepen extra trainingssessies organiseren buiten de reguliere teamtrainingen.

  2. Zoek naar online bronnen: Ze kunnen online video's, tutorials en oefenprogramma's opzoeken om hun technische vaardigheden te verbeteren.

  3. Zoek een mentor: Als er ervaren spelers of oudere teamgenoten zijn, kunnen ze om advies en mentorship vragen.

  4. Deel kennis: Spelers kunnen onderling hun kennis en ervaring delen en van elkaar leren.

  5. Doe aan fysieke fitheid: Ze kunnen werken aan hun algehele fysieke fitheid door middel van cardiovasculaire oefeningen, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen.

  6. Zoek alternatieve coaching: Als er andere beschikbare coaches zijn in de gemeenschap, kunnen ze overwegen om extra coaching te zoeken.

  7. Neem deel aan kampen of clinics: Spelers kunnen deelnemen aan volleybalkampen of clinics die worden georganiseerd door ervaren trainers.

  8. Competitieve deelname: Ze kunnen zich aanmelden voor lokale competities of toernooien om meer speelervaring op te doen.

  9. Zelfevaluatie: Spelers kunnen hun eigen prestaties en technische vaardigheden beoordelen en doelen stellen voor verbetering.

  10. Communiceer met de coach: Het is belangrijk om openlijk te communiceren met de coach en feedback te vragen over hun individuele ontwikkeling en hoe ze kunnen bijdragen aan het team, ondanks de beperkte betrokkenheid van de coach.

Het is cruciaal dat jonge spelers proactief zijn en zichzelf verantwoordelijk houden voor hun eigen ontwikkeling, zelfs als de coach beperkt betrokken is. Door deze acties te ondernemen, kunnen ze blijven groeien als volleybalspelers.

 

Geef 10 concrete voorstellen van acties die het clubbestuur kan ondernemen ten voordele van jeugdige volleybalspelers tussen 12 en 18 jaar indien hun coach zich eerder oppervlakkig wil engageren en eerder weinig uren wil besteden aan zijn/haar team.

et clubbestuur speelt een cruciale rol in het ondersteunen en ontwikkelen van jeugdige volleybalspelers, vooral als de coach zich oppervlakkig engageert. Hier zijn 10 concrete voorstellen van acties die het clubbestuur kan ondernemen ten behoeve van deze spelers:

  1. Zoek naar een extra coach: Het bestuur kan proberen een ervaren en toegewijde coach aan te trekken om de jeugdteams te begeleiden.

  2. Organiseer workshops en clinics: Het bestuur kan geld reserveren voor workshops en clinics waarbij deskundige trainers worden ingehuurd om specifieke aspecten van het spel te onderwijzen.

  3. Creëer een mentorprogramma: Het bestuur kan oudere spelers vragen om mentor te zijn voor jongere spelers, waardoor ze kunnen leren en groeien van hun ervaring.

  4. Faciliteer extra trainingssessies: Clubfaciliteiten kunnen beschikbaar worden gesteld voor extra trainingssessies, mogelijk onder begeleiding van vrijwillige ouders of oudere spelers.

  5. Financiële ondersteuning: Het bestuur kan financiële steun bieden voor spelers om deel te nemen aan kampen, clinics of individuele coaching.

  6. Zorg voor toegang tot video-analyse: Het bestuur kan investeren in video-apparatuur en software om spelers te helpen hun prestaties te analyseren en te verbeteren.

  7. Ondersteun ouderbetrokkenheid: Het bestuur kan ouders aanmoedigen om betrokken te zijn bij de jeugdteams en vrijwillig te helpen met vervoer, bevoorrading, en organisatie van evenementen.

  8. Stimuleer educatie over volleybal: Het bestuur kan educatieve materialen en bronnen beschikbaar stellen aan spelers, ouders en coaches om hun begrip van het spel te vergroten.

  9. Bied beloningen en erkenning: Het bestuur kan prijzen en erkenning aanbieden aan spelers die uitblinken in hun inzet, prestaties en leiderschap.

  10. Blijf in contact met ouders en spelers: Open communicatie met ouders en spelers is essentieel om eventuele zorgen of problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat de jeugdige spelers gemotiveerd blijven.

Het clubbestuur kan een sleutelrol spelen in het ondersteunen van jeugdspelers, zelfs wanneer de coach beperkt betrokken is. Door middel van deze initiatieven kunnen jeugdige volleybalspelers de kans krijgen om te groeien en te gedijen in de sport.

 

Geef 10 concrete voorstellen van acties die ouders kunnen ondernemen ten voordele van hun zoon of dochter tussen de 12 en 18 jaar die lid is van een volleybalteam indien hun coach zich eerder oppervlakkig wil engageren en eerder weinig uren wil besteden aan zijn/haar team.

Ouders kunnen een actieve rol spelen in de ondersteuning en ontwikkeling van hun zoon of dochter die lid is van een volleybalteam, vooral wanneer de coach beperkt betrokken is. Hier zijn 10 concrete voorstellen van acties die ouders kunnen ondernemen ten behoeve van hun kind:

  1. Bied aan om te helpen: Ouders kunnen vrijwillig hun hulp aanbieden bij teamorganisatie, vervoer naar wedstrijden, snacks en drankjes, of andere logistieke zaken.

  2. Zoek naar extra coaching: Ouders kunnen overwegen om privétrainingen in te huren voor hun kinderen om hun vaardigheden te verbeteren.

  3. Moedig zelfdiscipline aan: Ouders kunnen hun kinderen helpen om zelfdiscipline te ontwikkelen en te zorgen voor regelmatige training en oefening, zelfs als de coach beperkt betrokken is.

  4. Zorg voor positieve ondersteuning: Ouders moeten positieve en aanmoedigende supporters zijn tijdens wedstrijden, ongeacht de prestaties van hun kinderen.

  5. Communicatie met de coach: Ouders kunnen open en constructieve communicatie onderhouden met de coach om eventuele zorgen te bespreken en te vragen hoe ze hun kinderen beter kunnen ondersteunen.

  6. Gezonde levensstijl bevorderen: Ouders kunnen de nadruk leggen op goede voeding, voldoende slaap en algehele fysieke fitheid om de prestaties en het welzijn van hun kinderen te verbeteren.

  7. Betrekking op teamgenoten: Ouders kunnen hun kinderen aanmoedigen om goede relaties met hun teamgenoten te onderhouden en te stimuleren.

  8. Mentale weerbaarheid bevorderen: Ouders kunnen hun kinderen helpen om te gaan met prestatiedruk en tegenslagen en hen leren om te gaan met stress.

  9. Onderwijs stimuleren: Ouders kunnen hun kinderen aanmoedigen om hun begrip van het spel te vergroten door het lezen van boeken, het bekijken van video's en het bijwonen van wedstrijden.

  10. Bied emotionele ondersteuning: Ouders moeten er zijn om hun kinderen te ondersteunen bij teleurstellingen en succes en hen aanmoedigen om hun liefde voor de sport te behouden, ongeacht de omstandigheden.

Door deze acties te ondernemen, kunnen ouders een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het welzijn van hun kinderen in de volleybalsport, zelfs wanneer de coach minder betrokken is.

 

Geef 10 concrete voorstellen van acties die het clubbestuur kan ondernemen ten voordele van jeugdige volleybalspelers tussen 6 en 12 jaar indien hun coach zich eerder oppervlakkig wil engageren en eerder weinig uren wil besteden aan zijn/haar team.

Het clubbestuur kan een cruciale rol spelen in het ondersteunen en ontwikkelen van jeugdige volleybalspelers tussen 6 en 12 jaar, vooral als de coach beperkt betrokken is. Hier zijn 10 concrete voorstellen van acties die het clubbestuur kan ondernemen ten behoeve van deze jonge spelers:

  1. Werven van extra coaches: Het bestuur kan proberen extra coaches aan te trekken, zelfs als vrijwilligers, om de training en begeleiding van de jeugdteams te verbeteren.

  2. Organiseer clinics en workshops: Het bestuur kan geld reserveren voor het organiseren van volleybalclinics en workshops waarbij ervaren trainers specifieke vaardigheden kunnen aanleren aan de jeugdspelers.

  3. Ouderparticipatie aanmoedigen: Het bestuur kan ouders aanmoedigen om actief betrokken te zijn bij het team, bijvoorbeeld door te helpen met vervoer, snacks, of organisatorische taken.

  4. Kinderveilige coaching: Het bestuur kan training aanbieden aan coaches over de specifieke benadering van coaching voor jonge kinderen.

  5. Toernooideelname: Het bestuur kan de jeugdteams aanmoedigen om deel te nemen aan leuke en informele toernooien, waarbij de nadruk ligt op plezier en kennismaking met de sport.

  6. Fysieke voorzieningen verbeteren: Het bestuur kan investeren in de verbetering van de volleybalinfrastructuur, zoals het opknappen van velden of het aanschaffen van geschikte apparatuur voor jonge spelers.

  7. Educatieve materialen: Het bestuur kan educatieve materialen, zoals boeken en video's, beschikbaar stellen voor ouders en coaches om te helpen bij de ontwikkeling van jonge spelers.

  8. Stimuleer diversificatie: Het bestuur kan de diversificatie van sporten en activiteiten onder jonge spelers aanmoedigen om een brede ontwikkeling te bevorderen.

  9. Zorg voor een positieve sfeer: Het bestuur kan richtlijnen opstellen om een positieve en ondersteunende sfeer te bevorderen, waarbij plezier en respect centraal staan.

  10. Monitor en evalueer: Het bestuur moet regelmatig de voortgang en ontwikkeling van de jeugdteams en coaches monitoren en evaluaties gebruiken om verbeteringen aan te brengen.

Het clubbestuur kan een cruciale rol spelen in het creëren van een positieve en ondersteunende omgeving voor jeugdige volleybalspelers en kan helpen om de ontwikkeling van deze jonge atleten te bevorderen, zelfs wanneer de coach beperkt betrokken is.

 

Geef 10 concrete voorstellen van acties die ouders kunnen ondernemen ten voordele van hun zoon of dochter tussen de 6 en 12 jaar die lid is van een volleybalteam indien hun coach zich eerder oppervlakkig wil engageren en eerder weinig uren wil besteden aan zijn/haar team.

Ouders kunnen een actieve rol spelen in de ondersteuning en ontwikkeling van hun zoon of dochter die lid is van een volleybalteam, vooral wanneer de coach beperkt betrokken is. Hier zijn 10 concrete voorstellen van acties die ouders kunnen ondernemen ten behoeve van hun kinderen:

  1. Vrijwilligerswerk aanbieden: Ouders kunnen zich vrijwillig aanbieden om te helpen met teamorganisatie, vervoer naar wedstrijden, snacks en drankjes, of andere logistieke taken.

  2. Extra coaching regelen: Ouders kunnen overwegen om extra coaching in te huren voor hun kinderen om hun volleybalvaardigheden te verbeteren.

  3. Zorg voor een positieve en ondersteunende omgeving: Ouders moeten ervoor zorgen dat de nadruk ligt op plezier, inzet en respect voor het spel, ongeacht de prestaties.

  4. Ondersteun fysieke fitheid: Ouders kunnen hun kinderen aanmoedigen om regelmatig te oefenen, actief te blijven en gezond te eten.

  5. Stimuleer het leren en begrip van het spel: Ouders kunnen hun kinderen betrekken bij het begrijpen van de regels, strategieën en tactieken van het volleybal.

  6. Familieactiviteiten aanmoedigen: Ouders kunnen familie-activiteiten bevorderen die de fysieke fitheid en de teamgeest ondersteunen, zoals picknicks of uitstapjes naar het strand.

  7. Mentale weerbaarheid bevorderen: Ouders kunnen hun kinderen helpen omgaan met prestatiedruk, teleurstellingen en stress door middel van positieve communicatie en ondersteuning.

  8. Stimuleer respectvol gedrag: Ouders moeten benadrukken dat respect voor teamgenoten, coaches, tegenstanders en scheidsrechters essentieel is.

  9. Zorg voor een goede balans: Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen deelnemen aan een gevarieerd scala van activiteiten naast volleybal om een gezonde balans te behouden.

  10. Open communicatie: Ouders moeten openlijk communiceren met hun kinderen om eventuele zorgen, verwachtingen of doelen te bespreken en hen aanmoedigen om hun eigen interesses en passies te volgen.

Door deze acties te ondernemen, kunnen ouders een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het welzijn van hun kinderen in de volleybalsport, zelfs wanneer de coach minder betrokken is.

 

Als blijkt dat het bijna onmogelijk is om voldoende trainers te vinden of dat het enkel mogelijk is om minder kwaliteitsvolle trainers te vinden, blijft het toch nog mogelijk om met een optimistische blik te blijven kijken naar de kansen om kinderen en jongeren te laten sporten. Hiervoor is het nodig om de visie/de verwachtingen aan te passen en hierover helder te communiceren. Zo is het kans om het accent meer te leggen op gezondheid in de brede zin van het woord met daarbij fysieke, sociale en mentale gezondheid. 

De conclusie kan zijn dat we de kans hebben om elke situatie positief te benaderen en om van daaruit te vertrekken voor een heroriëntatie met bv. een nieuwe generatie van sportclubs en trainers met aangepaste verwachtingen en aangepaste visie.
Dit schept voor mijzelf een bron van rust te weten dat een tekort aan trainers of een tekort aan kwaliteitsvolle trainers niet noodzakelijk het einde van volleybalclubs betekent. Echter moet de herorëntering daadwerkelijk plaatsvinden en de vraag is dan of vrijwilligers met een passie voor hun eigen sport geneigd zijn om zich zomaar neer te leggen bij een verschuiving van de visie en de waarden. 

 
... De link met open en sociale sportparken is hierbij wellicht ook snel gelegd ...  

Benieuwd wat het zal worden en hoe de jonge generatie ouders, de bestuurder in de clubs en lokale besturen, sponsoren, ... het zullen aanpakken. 

Het blijft bijzonder interessant. 

 

Jan Cuypers (1 november 2023)