Bij ijshockey komt heel wat uitrusting kijken en dat kan als nieuwe speler best verwarrend zijn. Daarom maken we jullie graag wegwijs in wat je zeker nodig hebt om aan deze sport te beginnen.
IJshockey is een supersnelle sport waarbij vallen en botsingen regelmatig voorkomen, zeker in categorieën waar contact is toegestaan (U14-U16-U18). Ook rondzwaaiende sticks en vliegende pucks kunnen voor pijnlijke blauwe plekken zorgen. Gelukkig zorgt onze uitrusting ervoor dat we deze sport veilig kunnen beoefenen, met een minimum aan blessures. Het is daarom belangrijk dat alle richtlijnen voor de uitrusting goed worden nageleefd en dat de volledige uitrusting altijd wordt gedragen.
Waar kopen?
De meeste uitrusting kan gemakkelijk worden aangekocht via de Kristallijnwinkel. Daar krijgen leden van Ghent Dragons 10% korting op ijshockeymateriaal met uitzondering van schaatsen en accessoires. Daarnaast zijn er ook opties in Herselt (Canadiensport) en Grobbendonk (HockeyTown), die veel materiaal aanbieden. Hier kun je ook online bestellingen plaatsen. We raden aan om je uitrusting fysiek te kopen als je je maat nog niet kent, zodat je zeker weet dat alles goed past. Het personeel in deze winkels heeft heel wat expertise en helpt je met plezier.
Nieuw ijshockeymateriaal kan duur zijn. Een volledige nieuwe uitrusting kost al snel tussen de 300 en 500 euro. Gelukkig zijn er ook veel tweedehandsopties. Elk jaar organiseren wij als club een tweedehandsbeurs waar leden materiaal kunnen doorverkopen dat te klein is geworden. Ook hebben we een facebookgroep specifiek gericht op het kopen en verkopen van tweedehandsmateriaal binnen de club. Daarnaast zijn er nog veel online opties waar je tweedehandsmateriaal kan vinden.
Als club hebben we ook wat materiaal te leen voor beginnende spelers tot ze hun eigen uitrusting hebben aangeschaft. Omdat we niet veel reservemateriaal hebben, moedigen we iedereen aan om zo snel mogelijk eigen materiaal te kopen. Heb je materiaal dat je niet meer gebruikt? Dan zijn donaties aan de club ook altijd welkom.
Wat kopen?
Een hockeyuitrusting bestaat uit een onderlaag, de bescherming en een bovenlaag.
Onder de bescherming
Zweet is voor ijshockeyers geen onbekend begrip. Daarom dragen wij een zweetpak onder onze uitrusting. Dit pak absorbeert zweet en houdt onze uitrusting properder. Daarnaast beschermt het ons tegen schurende klittenband en touwtjes waarmee onze uitrusting bevestigd is. Een zweetpak is eigenlijk dun thermisch ondergoed dat uit één stuk of twee delen bestaat; meestal een lange broek en een shirt met lange mouwen. Kies bij voorkeur materiaal dat niet te warm is, maar wel vocht absorbeert. IJshockeymerken zoals CCM en Bauer bieden gespecialiseerde zweetpakken aan, maar ook bij Decathlon vind je geschikte opties. Naast een zweetpak dragen ijshockeyspelers ook een broekje met een jock of jill. Dit is een harde beschermer voor de edele delen. Zowel jongens als meisjes dragen dit; bij meisjes heet het een ‘jill’.
De bescherming
Boven het zweetpak komt de uitrusting. Die bestaat uit een borstsuk, verstevigde broek, scheen-en elleboogbescherming, handschoenen, een helm en nekband. Het borststuk beschermt het sleutelbeen, borstbeen, ruggengraat en schouders, wat vooral in competities met fysiek contact cruciaal is. De verstevigde broek, gedragen over het jock-shortje, bevat bescherming voor bovenbenen, heupen, zitvlak en onderrug. De broek moet lang genoeg zijn om goed aan te sluiten op de scheenbeschermers. De scheenbescherming bestaat uit lange beenstukken die van boven de knie tot net boven de schaats reiken. Ze moeten lang genoeg zijn om geen onbeschermde plekken bij knie of enkel over te laten, maar ook niet te groot om bewegingen niet te belemmeren. De elleboogbescherming bestaat uit twee harde kommen die over de bovenarm, elleboog en onderarm passen, zodat de hele arm beschermd is.
IJshockeyhandschoenen zijn verstevigd aan de buitenkant, maar soepel aan de binnenkant, zodat je je stick goed kunt gebruiken terwijl je vingers en polsen beschermd zijn.
De ijshockeyhelm is ontworpen om het hoofd te beschermen bij vallen op ijs. De meeste helmen zijn verstelbaar en kunnen dus meegroeien met jonge spelers. Jeugdspelers en GIRLS zijn verplicht een helm met een kooi te dragen, een rasterbeschermer voor het gezicht. Volwassen spelers mogen kiezen tussen een kooi of een kleinere gezichtsbeschermer, maar zonder kooi is een mondstuk aanbevolen. Jeugd EN volwassenspelers zijn verplicht om een nekbeschermer te dragen.
Boven de bescherming
Boven onze uitrusting dragen we een jersey en sokken. Trainingsjerseys en sokken kunnen worden aangeschaft in de Kristallijnwinkel. Tijdens trainingen gebruiken we witte en blauwe jerseys met ons logo en witte sokken met blauwe strepen. Tijdens wedstrijden dragen we wedstrijdjerseys en sokken, die aan het begin van het seizoen via Twizzit kunnen worden besteld. De sokken worden bevestigd met jarretels of velcro op het jock-shortje, of met doorzichtige tape.
Schaatsen & stick
Om hockey te spelen heb je schaatsen nodig die specifiek ontworpen zijn voor de sport. Zorg ervoor dat je ijshockeyschaatsen koopt en geen recreatieve schaatsen of kunstschaatsen. Goede sokken zijn ook essentieel voor een goede fit van de schaatsen. Schaatsen moeten regelmatig geslepen worden. Als je merkt dat je geen grip meer hebt op het ijs of dat de messen niet scherp aanvoelen, is het tijd om ze te laten slijpen. Dit kan eenvoudig in de Kristallijnwinkel.
Ook een ijshockeystick is essentieel om te spelen. Afhankelijk van je speelstijl kies je een linkse of rechtse stick. Een handige truc is om te kijken hoe je een veegborstel vasthoudt: rechterhand onderaan betekent meestal een rechtse stick, linkerhand onderaan een linkse stick. Houten sticks zijn goedkoop en stevig en dus ideaal voor beginnende spelers. Ze zijn echter ook zwaar waardoor meer gevorderde spelers vaak overschakelen op lichtere en duurdere carbon sticks.
Bij het kopen van een stick moet je ook letten op de lengte en de flexibiliteit. De lengte van de stick moet ongeveer tussen je kin en neus komen als je op schaatsen staat. Is de stick niet exact de juiste lengte? Dan kan je dit laten aanpassen door er een stukje af te zagen of een verlengstuk op te bevestigen. Hiermee verander je wel de flexibiliteit van de stick. Dat laatste gaat over hoe buigzaam de stick is. Meer ervaren spelers gebruiken de 'flex' om hardere shots te geven. Voor minder ervaren spelers, speelt de flexibiliteit een minder belangrijke rol. In het algemeen geldt dat de flexibiliteit daalt naarmate de speler groter en zwaarder is.